Deschiderea festivă a anului şcolar la Seminarul Teologic din Caransebeş

 Deschiderea festivă a anului şcolar la Seminarul Teologic din Caransebeş

Album foto
Un nou an școlar a început pentru elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Un nou an școlar a început pentru elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, prin deschiderea festivă și liturgică ce s-a desfășurat vineri, 16 septembrie, în Biserica paraclis episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din incinta seminarului. Momentul a debutat printr-o slujbă de Te-Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În continuare a fost săvârșit și un Polihroniu pentru acest eveniment.

La final părintele Daniel Alic, consilier cultural a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începerii noului an școlar 2016-2017. La eveniment au participat domnul Adrian Doxan, inspector școlar general în Caraș-Severin, domnul primar Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, preoți profesori, părinți și însoțitori ai elevilor seminariști.

Cu această ocazie a fost vizitat și noul campus preuniversitar care deservește atât elevii seminariști cât și elevii Colegiului Național „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeș.

„Dacă luni, 12 septembrie, Seminarul nostru și-a deschis porțile pentru elevi, astăzi după sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, cu ajutorul lui Dumnezeu am deschis în mod festiv și liturgic cursurile din acest an școlar. Ne bucurăm că și în acest an porțile seminarului s-au deschis larg pentru toți cei care doresc să îmbrățișeze această școală teologică de tradiție, care îi pregătește pe elevii săi pentru a deveni buni slujitori ai Sfântului Altar și buni pedagogi și dascăli de religie. De asemenea este un lucru îmbucurător că în acest an la școala noastră și-au îndreptat pașii 26 de elevi, care doresc să aprofundeze cunoștințele teologice. Totodată trebuie să subliniem faptul că din acest an avem spații noi de cazare pentru elevii seminariști, puse la dispoziție în cadrul campusului preuniversitar din orașul nostru. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze cununa noului an școlar și la sfârșit să culegem roadele rugăciunii, slujirii liturgice și roadele cercetării științifice”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Institutul Teologic, înfiinţat de Episcopul Ioan Popasu în anul 1876, a fost transformat, după 51 ani de existenţă, în Academie Teologică, funcţionând în această organizare până la reforma învăţământului din 1948. În anul 1955 a fost trecut la gradul de Seminar Teologic, cu cinci ani de studiu, funcţionând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului Seminarul din Caransebeş a format caractere, atât culturale, cât şi duhovniceşti, zeci de generaţii de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos.


Data: 16 septembrie 2016 • Vizualizări: 931