Instalarea noului preot paroh în Parohia Sacu

 Instalarea noului preot paroh în Parohia Sacu
Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Sacu, Protopopiatul Caransebeș are un nou preot paroh, pe părintele Ianăș Ambruș
Autor: Claudiu Vânătu
Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Sacu, Protopopiatul Caransebeș are un nou preot paroh, pe părintele Ianăș Ambruș. Cu binecuvânarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în data de 2 februarie la Praznicul Întâmpinării Domnului a avut loc instalarea noului preot. Ziua instalării a început cu slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Liviu Mihai Drăgan, protopopul Caransebeșului, părintele Mihai Rosoha – fostul paroh, părintele Ioan Dumitrașcu din Parohia Tincova, părintele Trandafir Iustin Petru Albai din Parohia Sălbăgelu Nou și părintele Ianăș Ambruș, noul paroh.

La momentul potrivit părintele arhimandrit Casian Rușeț a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța și semnificațiile Praznicului Întâmpinării Domnului. La sfânta slujbă au participat autorități locale, dar și numeroși credincioși, care au venit să se roage împreună cu fostul părinte paroh și să-l întâmpine tot prin rugăciune pe noul părinte duhovnicesc.

La finalul slujbei, părintele protopop a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, evidențiind rolul și misiunea preotului în parohie. La rândul său părintele Ianăș Ambruș i-a încredințat pe cei prezenți că va fi alături de credincioșii parohiei și va lucra cu dăruire în ogorul Domnului.

Localitatea Sacu este situată între municipiile Caransebeş şi Lugoj şi este atestată documentar în 1548. Biserica actuală a fost zidită în 1839 în stil baroc provicial. A existat o biserică veche de lemn, incendiată de turci în 1788, locul este marcat de un bloc de marmură ridicat în spatele absidei altarului actualei biserici. Părintele Mihai Rosoha a fost slujitor al altarului în localitatea Sacu începând cu anul 1989 și până în prezent.

Data: 3 februarie 2017 • Vizualizări: 5377