Moment de amintire şi pomenire pentru românii din localitatea Rusko Selo

 Moment de amintire şi pomenire pentru românii din localitatea Rusko Selo
În localitatea Rusko Selo, comuna Kikinda din Serbia, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru românii care şi-au dat ultima suflare departe de ţară
Autor: Pr. Petru Berbentia
Duminică, 11 noiembrie 2012, în satul Rusko Selo, comuna Kikinda din Serbia, o delegaţie de preoţi din România şi Serbia au săvârşit slujba de pomenire a celor răposaţi. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, s-a adus un omagiu şi au fost amintiţi românii care şi-au dat ultima suflare departe de ţară. Totodată, acest eveniment a reprezentat o mângâiere sufletească pentru ultimii cinci români care mai trăiesc în localitate.

Un eveniment important în din viaţa comunităţii a avut loc la data de 7 noiembrie 2010, când, pentru a nu uita de moşii şi strămoşii lor în vechiul cimitir din sat a fost înălţată o Troiţă. Aceasta a fost realizată ca urmare a implicării pr. Petru Drăghicescu, protopop de Torac, care, cu ajutorul ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a obţinut şi un clopot din partea Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara.

„Până în anul 1948, localitatea Rusko Selo era şi o parohie românească, iar mulţimea mormintelor ce sunt străjuite de cruci cu inscripţii româneşti demonstrează că acea comunitate avea o viaţă activă. Cu timpul românii au dispărut din sat, iar acum mai trăiesc doi români băştinaşi şi încă trei nou veniţi. Toţi cei prezenţi şi-au manifestat dorinţa de a aduce omagiu românilor ce-şi dorm somnul de veci acolo, dar şi nădejdea că Dumnezeu ne va da putere să facem această pomenire în fiecare an. Măcar atâta vorbă românească să se mai audă acolo!”, a arătat pr. Petru Berbentia în cuvântul său.

Şi în acest an, pomenirea morţilor a fost posibilă datorită sprijinului domnului primar Kabok Imre, precum şi a implicării substanţiale a domnului Boronca Cornel din Kikinda. Slujba de pomenire a fost săvârşită de protopopul Petru Drăghicescu, împreună cu pr. Cojocaru Cezar Călin, Parohia Nerău, judeţul Timiş, pr. Cristian Popi din Toracu Mare şi Emanuel Mojic din Toracu Mic. Protopopul Petru Drăghicescu a transmis şi cuvântul de îmbărbătare şi de binecuvântare al Preasfinţitului Daniil, Episcop locţiitor al Daciei Felix.

Data: 13 noiembrie 2012 • Vizualizări: 744