Săptămâna duhovnicească la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova

 Săptămâna duhovnicească la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova
În perioada 12 – 19 martie 2017, la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova s-a desfășurat tradiționala Săptămână duhovnicească
Autor: Gabriela Șerban
În perioada 12 – 19 martie 2017, la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova s-a desfășurat tradiționala Săptămână duhovnicească, perioadă în care s-au oficiat slujbele zilnice, dar au fost susținute și cuvinte de învățătură de către preoți invitați, culminând cu oficierea Sfântului Maslu de către șapte preoți.

Astfel, duminică, 12 martie 2017, Biserica vasioveană a fost gazda vizitei unui grup de elevi ai Seminarului Teologic ”Ioan Popasu” din Caransebeș, îndrumați de pr. prof. Petru Vasilescu și pr. diacon Sârbu Ioan Moise. Enoriașii prezenți s-au bucurat de vocile tinerilor seminariști, dar și de un interesant cuvânt de înțelepciune având ca temă Biblia.

În zilele următoare picătura de înțelepciune a fost adusă de pr. Ionuț-Irinel Dinu de la Parohia Văliug, de pr. prof.dr. Ionel Petrică de la Mănăstirea Sf. Ilie Vasiova, de pr.Vali Petrică Ungar de la Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Bocșa Română, de pr. drd. Silviu Ferciug de la Parohia ”Sf. Nicolae” Bocșa Română, de pr. Alin Chicoș de la parohia Ocna de Fier și de pr. insp. Mihai Ciucur de la parohia Moniom.

Fiind o perioadă specială a anului – Postul Mare al Sfintelor Paști - , temele abordate au fost diversificate: despre Biblie, despre pocăință, despre post și ascultare, despre incinerare și înhumare, despre cruce și rostul ei, despre smerenie și importanța faptelor bune și aproape toți preoții au evidențiat și au atras atenția asupra greșelii principale a oamenilor: cuvintele defăimătoare sau, mai popular, bârfa, care nu este plăcută lui Dumnezeu și de care ar trebui să ne ferim, nu doar în perioada postului, ci de-a lungul vieții noastre. ”Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci”, spune părintele Arsenie Boca în însemnările sale, ”clevetind, mușcând cu gura, osândind cu vorba și ucigând cu gândul.”

Duminică, 19 martie 2017, în încheierea Săptămânii duhovnicești, un sobor de șapte preoți au săvârțit Sf. Maslu, rugându-se pentru bolnavii și credincioșii parohiei Vasiova: pr. Doru Melinescu, gazda evenimentului, pr. insp. Mihai Ciucur, cel care a și rostit cuvântul de înțelepciune, pr. Alin Chicoș (Ocna de Fier), pr. Vasile Mutașcu (Fizeș), pr. Cosmin Cosma (Dognecea), pr. Aurel Radics (Măureni) și pr. Vali Petrică Ungar (Bocșa Română), însoțiți de tinerii ATOR care, cu glasurile și tinerețea lor au dat strălucire rugăciunilor și au înălțat sufletele enoriașilor prezenți, într-un post al durerii, pricinuit de răstignirea Mântuitorului, dar, în același timp al bucuriei Învierii Domnului.

Data: 22 martie 2017 • Vizualizări: 731