1 Decembrie la Moldova Nouă

1 Decembrie la Moldova Nouă
La Moldova Nouă, ca în fiecare an, manifestările de Ziua Națională a României au avut loc în fața monumentului eroilor din parcul central al orașului
Autor: Pr. Gheorghe Băloi
La Moldova Nouă, ca în fiecare an, manifestările de Ziua Națională a României au avut loc în fața monumentului eroilor din parcul central al orașului. Manifestările au debutat cu intonarea imnului, iar apoi săvârșirea slujbei de Te-Deum, oficiată de către părintele Bogoliub Martinovici, protopop de Moldova Nouă dimpreună cu preoții din oraș, pr. Băloi Gheorghiță, pr. Nedelcu Ioan, pr. Căta Remus și pr. Priserariu Ionel, după care a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor români.

La eveniment au participat oficialități locale și membrii celorlalte instituții din oraș, dascălii și copiii de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”, precum și o parte a membrilor Centrului de Tineret al Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” care îmbrăcați în costume populare și cu icoane în mâini au arătat adevărata frumusețe a României. Copiii centrului de tineret au adus la eveniment un steag tricolor împodobit cu icoana Sf. Ap. Andrei ocrotitorul României și Sf. M. Mc. Gheorghe ocrotitorul orașului Moldova Nouă, arătând prin aceasta că biserica și neamul au fost una.


La finalul slujbei părintele protopop a punctat în cuvântul de învățătură, însemnătatea acestei zile în viața noastră, a fiecărui român, arătând că acum la 99 de ani de la Marea Unire „noi trebuie să ne amintim de martiri – zeci, sute, mii, mulți pe care nu-i știm, care au ales de bună voie să moară decât să renunțe la credința strămoșească, sau să moară în lupta pentru apărarea ei.”

Au urmat intervențiile celorlalte oficialități în frunte cu domnul primar Adrian Torma şi profesorul de istorie Nistoran Andrei, care au ţinut discursuri impresionante despre momentul Unirii de la 1 Decembrie 1918. Pentru orașul de pe Clisură, figuri importante s-au oglindit în implicarea preoţilor de atunci: Vasile Sporea şi Constantin Băleanu. Au urmat apoi depunerile de coroane la monumentul eroilor.

Prin această acțiune și orașul Moldova Nouă s-a alăturat întregii Românii strigând „La mulți ani România!”

Data: 4 decembrie 2017 • Vizualizări: 670