20 de ani de la reînființarea Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș

20 de ani de la reînființarea Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș

Album foto
Astăzi au fost sărbătoriți 20 de ani de la reînființarea Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Evenimentul a debutat în Catedrala Episcopală din Caransebeș cu o slujbă de Tedeum oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. De asemenea, ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru femeile care s-au ostenit în timpul primului război mondial și îndată după război, pentru făurirea Marii Uniri, dar și pentru Miron Cristea alături de făuritorii Marii Uniri. La rugăciune au participat reprezentante ale societăților Femeilor Ortodoxe din întreaga Patriarhie Română. La final Părintele Episcop Lucian a apreciat activitatea societăților din toată țara, spunând că este una dinamică și foarte activă și totodată le-a oferit tuturor femeilor daruri.

„Iată cum în perioada pascală, în anul unității de credință și de neam, femeile ortodoxe, urmașele mironosițelor femei s-au reunit în cetatea Caransebeșului pentru rugăciune și pentru o ședință de bilanț pe de-o parte și bineînțeles pentru proiecte de viitor pe de altă parte. Această Asociație a Femeilor Ortodoxe din Patriarhia Română este una dinamică și foarte activă. Dumnezeu să le binecuvinteze activitatea și lucrarea pe mai departe și să rămână aceleași ucenițe fidele ale Mântuitorului Hristos și credem că această reuniune va dinamiza lucrarea tuturor societăților Femeilor Ortodoxe din cadrul Patriarhiei Române. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți și să-i pomenească în Împărăția Sa pe toți făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

A doua parte s-a desfășurat în Sala de şedinţe „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş printr-un simpozion. Acesta a cuprins referate având ca temă implicarea femeilor ortodoxe în primul război mondial și făurirea Marii Uniri. Lucrările au fost susținute de către doamnele membre ale societăților participante, fiecare arătând efortul depus de înaintașele lor în zona de unde provin. În deschidere au luat cuvântul Părintele Episcop Lucian, domnul primar Felix Borcean, doamna Monica Iacobescu, preşedintele Societății Femeilor Ortodoxe, Filiala Caransebeş, precum și istoricul Constantin Brătescu.

Începutul Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș îşi are originea undeva în perioada premergătoare Marii Uniri de la 1918, la iniţiativa doamnei Elena de Iacobici. Printre membrii fondatori s-au numărat episcopul Ioan Popasu, generalii Traian Doda, Theodor cavaler de Seracin, Alexandru Guran şi Mihail - cavaler de Trapşa.


Data: 4 mai 2018 • Vizualizări: 1402