Lansare de carte la Reșița

15 March 2025 Off By Pavel Canea
Lansare de carte la Reșița

Vineri, 14 martie, la Muzeul Banatului Montan din Reșița s-a desfășurat lansarea celei mai recente lucrări semnate de reputatul arheolog şi profesor dr. Gheorghe Lazarovici, un nume emblematic în domeniul arheologiei preistorice din România. Scoasă la Editura Episcopiei Caransebeșului și intitulată „Locul Banatului în procesele de neolitizare din sud-estul Europei – Neoliticul Timpuriu”, noua carte reprezintă o contribuție esențială la înțelegerea culturilor preistorice, sintetizând decenii de cercetare, descoperiri arheologice și interpretări profunde asupra trecutului umanității. Această lucrare este un testament al pasiunii și devotamentului profesorului Lazarovici față de domeniul arheologiei, aducând în prim-plan noi perspective asupra unor situri arheologice de importanță majoră.

Evenimentul a reunit oameni de cultură, preoți, colegi ai profesorului Lazarovici, studenți și iubitori ai patrimoniului arheologic și istoric. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, la această manifestare a fost prezent părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Banatului Montan.

Această lansare reprezintă nu doar o celebrare a unei noi contribuții științifice, ci și un omagiu adus unui om de excepție, a cărui moștenire rămâne vie în inimile celor care I-au cunoscut și în paginile lucrărilor sale.

„Editura Episcopiei Caransebeșului este onorată să aibă sub sigla ei lucrarea distinsului profesor și cercetător Gheorghe Lazarovici, un cercetător care a depus mult efort și pentru educarea și instruirea teologilor atunci când a fost dascăl de istorie și arheologie la Facultatea de Teologie-Istorie din Caransebeș. Prin contribuția domniei sale foarte mulți preoți și dascăli au deprins mecanismele unei cercetări riguroase în domeniul istoriei, dar, în egală măsură, au avut și puterea și responsabilitatea de a se preocupa de istoria locală de aici din Banatul de Munte. Mai mult decât orice domnul Lazarovici a fost pentru toți studenții teologi, un adevărat pedagog și dascăl, avându-i aproape în demersurile de cercetare și la catedră, punându-le înainte cele două laturi ale educației și anume: cercetarea și pedagogia”, a afirmat părintele consilier Casian.

În cadrul lansării au fost o serie de intervenții din partea invitaților, colegi, cercetători și colaboratori apropiaţi ai profesorului Lazarovici, care au evidențiat importanţa acestei lucrări pentru comunitatea științifică și pentru publicul larg.