3 ierarhi au târnosit Biserica „Sfânta Lucia”

3 ierarhi au târnosit Biserica „Sfânta Lucia”

Album foto
În comuna Vărădia din Protopopiatul Moldova Nouă, pe Dealul Chiliilor, a fost târnosit astăzi un Paraclis Episcopal cu hramul „Sfânta Muceniță Lucia din Roma”.
Autor: Serviciul Prezidial
În comuna Vărădia din Protopopiatul Moldova Nouă, pe Dealul Chiliilor, a fost târnosit astăzi un Paraclis Episcopal cu hramul „Sfânta Muceniță Lucia din Roma”. Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ctitorul acestui sfânt locaș este domnul Gheorghe Cahniță, inginer silvic.

„Acest sfânt locaș s-a ridicat prin făgăduința unui om al bisericii și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această ocazie de a fi și noi părtași la acest eveniment deosebit. Am târnosit astăzi o biserică deosebită, unică în felul ei, un sfânt locaș din lemn, ctitorit de un slujitor al pădurii și un om care prețuiește darul pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii prin codrii aceștia care ne mențin viața”, a subliniat ÎPS Laurențiu.

După slujba de sfințire Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu împreună cu soborul de ierarhi și cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. La sfânta slujbă au fost prezente autorități centrale, județene și locale și foarte mulți credincioși, precum și copii și tineri îmbrăcați în haine populare.

„Suntem bucuroși că aici în Banatul de Munte oameni iubitori de credință și de neam ctitoresc biserici și mănăstiri. Aici pe Dealul Chiliilor în urmă cu sute de ani a existat o preafrumoasă mănăstire și iată în anul unității de credință și de neam și anul făuritorilor Marii Uniri se târnosește o biserică unică în țara noastră, construită doar din bârne de lemn. Îi mulțumim lui Dumnezeu că a binecuvântat acest loc, binecunoscuta sihăstrie de pe Dealul Chiliilor, unde călugării s-au rugat cu mult timp în urmă și noi astăzi avem din nou o biserică pe această înălțime”, a arătat Părintele Episcop Lucian.

La final Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit celor 2 mitropoliți o medalie cu chipul episcopului Miron Cristea, domnului Gheorghe Cahniță „Crucea Episcop Elie Miron Criste” pentru mireni, iar ctitorilor și celor ce au împodobit cu pictură locașul de cult Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.

Biserica a fost construită din lemn fiind împodobită cu pictură de către pictorii: Dragoș Cahniță, Alexandra Cahniță și Simona Lazăr sub îndrumarea artistului plastic Ion Sulea Gorj.

Complexul Arcidava de la Vărădia este cunoscut prin faptul că aici Episcopia Caransebeșului prin Departamentul de tineret desfășoară Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”, tabără a cărei beneficiari sunt copii proveniți din familii cu posibilități materiale reduse și cu risc de excluziune socială, dar și copii cu rezultate foarte bune la învățătură. De asemenea, locașul de cult se află în apropierea ruinelor vechii mănăstiri de la Vărădia de pe Dealul Chiliilor.


Data: 19 mai 2018 • Vizualizări: 2777