Așezământul social-monahal „Țara Almăjului” și-a sărbătorit hramul

Așezământul social-monahal „Țara Almăjului” și-a sărbătorit hramul

Album foto
La sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Așezământul social-monahal „Țara Almăjului” și-a prăznuit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Așezământul social-monahal „Țara Almăjului” și-a prăznuit hramul. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit în mijlocul obștii monahale și a sfințit altarul de vară din curtea mănăstirii. În continuare ierarhul înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi în prezența unui număr mare de credincioși și pelerini. La final a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii mutați la Domnului dar și pentru românii ce și-au pierdut viața în urma cutremurului din Italia.

„Este foarte important că, astăzi, noi toți am lepădat toată grija cea lumească și am venit aici, adunându-ne în jurul acestui altar de vară, pentru a binecuvânta Numele Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, să ne rugăm pentru pacea a toată lumea și pentru bunăstarea Sfintelor lui Dumnezeu biserici. Ne-am rugat astăzi pentru toți credincioșii care sunt de față, dar și pentru cei care, din binecuvântate pricini, s-a întâmplat să nu fie aici. Ne rugăm la fiecare Liturghie pentru cei bolnavi, pentru cei care zac pe patul de suferință în azile și spitale. Ne rugăm pentru pelerini, pentru cei care călătoresc cu gândul la Dumnezeu. Ne-am rugat, așa cum ne rugăm la fiecare Sfântă Liturghie, pentru poporul cel binecredincios și pentru tot clerul care se roagă și săvârșește Dumnezeiasca Liturghie în bisericile și mănăstirile noastre. Credincioșii s-au ostenit mai mult decât noi astăzi pentru că au venit de dimineață și și-au asumat să rămână până la sfârșitul slujbei, în plin soare. Răsplata credincioșilor va fi mai mare și plata multă, în ceruri” a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în cuvântul de învățătură.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, reînviind astfel în acest loc tradiția monahală întreruptă în jurul anului 1459, când apare pentru ultima dată aici o mânăstire de călugări, distrusă probabil la una dintre incursiunile străine de neam și credință din zonă, așa cum reiese dintr-un act păstrat în Arhivele Naționale din Budapesta.

Actualul aşezământ așezat în centrul geografic al Văii Almăjului a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului va funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi, un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.


Data: 30 august 2016 • Vizualizări: 761