A doua zi de dezbateri teologice și istorice la Oravița

A doua zi de dezbateri teologice și istorice la Oravița

Album foto
Simpozionul internațional „Jertfă și mărturisire” din Episcopia Caransebeșului a continuat la Oravița marți, 25 aprilie
Autor: Serviciul Cultural
Simpozionul internațional „Jertfă și mărturisire” din Episcopia Caransebeșului a continuat la Oravița marți, 25 aprilie, cu cele 2 secţiuni: Secţiunea Teologie desfăşurată în Sala de festivităţi a Hotelului Caraș şi Secţiunea Istorie bisericească desfăşurată la Casa de Cultură „George Motoia Craiu” din oraș. La ambele secţiuni au fost susţinute comunicări în plen de profesori de teologie, profesori de religie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la facultăţile de teologie din ţară.

Temele dezbătute în cadrul Simpozionul Internaţional „Jertfă și mărturisire” se referă la acest an, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, la care s-au adăugat temele de pe plan local în acord cu tema Patriarhiei Române, și anume „Episcopul martir Veniamin Nistor şi alţi apărători ai Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă”.

La lucrările pe secțiuni a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, precum și toți preoții din cele patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului şi profesori de religie.

„Am avut bucuria să-i primim aici la Oravița pe unii dintre cei mai mari profesori de teologie de la București, Sibiu, Cluj, Iași, Craiova, Timișoara, Arad și Alba-Iulia. Părinții profesori și domnii profesori ne-au delectat și ne-au înălțat pe de-o parte, iar pe de altă parte ne-au îmbogățit sufletește, dar și teologic, istoric, cu foarte multe informații, pentru că ei au adus lucruri noi în atenția noastră. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos ca preoții din cele patru protopopiate care au audiat aceste referate să meargă în parohiile în care își desfășoară activitatea și să devină mărturisitori ai credinței dreptmăritoare, apostoli și preoți cu putere multă, pentru că într-o societate din ce în ce mai secularizată este nevoie de cât mai multe exemple vii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Simpozionul se înscrie în săptămâna de acţiuni religioase, culturale şi artistice sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a XI-a”, organizată de către Episcopia Caransebeșului cu ocazia hramului Catedralei episcopale. În această săptămână vor mai avea loc și trei festivaluri de muzică religioasă și poezie în grai bănățean, iar în Duminica Mironosițelor va fi prezentată o piesă de teatru.


Data: 26 aprilie 2017 • Vizualizări: 2329