A treia zi de Crăciun la Păltiniș

A treia zi de Crăciun la Păltiniș

Album foto
În a treia zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Lucian a poposit în Parohia Păltiniș din Protopopiatul Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
În a treia zi de Crăciun, la praznicul Sfântului Mucenic Ștefan, Parohia Păltiniș, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” și „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, din Protopopiatul Caransebeș, a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La Sfânta Liturghie, au participat un număr mare de credincioși veniți pentru a se bucura de cea de-a treia zi a praznicului Nașterii Domnului, dar și pentru a sărbători cel de-al doilea hram al bisericii, cinstindu-și astfel ocrotitorul, pe Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Cu acest prilej, ierarhul a sfințit lucrările realizate la exteriorul bisericii și a acordat preotului paroh, Petru Damian, rangul de iconom stavrofor, ca răsplată pentru activitatea pastoral-misionară și edilitară desfășurată în parohia pe care o păstorește. Nici ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult nu au fost uitați, primind, pentru dăruirea și dragostea lor, Diploma de excelență „Sf. Apostol și Evanghelist Luca” .

„La sărbătoarea Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan am slujit Dumnezeiasca Liturghie la porțile cetății Caransebeșului, în Parohia Păltiniș, sfințind exteriorul bisericii ocrotite de Maica Domnului și de Sfântul Arhidiacon Ștefan pe care astăzi îl pomenim și îl cinstim. Totodată în interiorul bisericii am sfințit icoanele de pe catapeteasmă care au fost restaurate și o parte din ele au fost pictate din nou. Încheiem frumos Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești sfințind și aici la Păltiniș catapeteasma, icoanele care împodobesc interiorul acestei biserici. Îl felicităm pe părintele paroh, pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici și îl rugăm insistent pe Sfântul Arhidiacon Ștefan să ne dea și nouă putere să-L mărturisim dacă este nevoie chiar și cu prețul vieții pe Mântuitorul Iisus Hristos, să mărturisim Evanghelia Mântuitorului în această societate din ce în ce mai întunecată din punct de vedere spiritual și moral. Sfântul Arhidiacon Ștefan rămâne un model de mărturisire pentru toți tinerii și pentru toți clericii, pentru că el este întâiul mucenic și totodată cleric slujitor în treapta diaconiei ca și arhidiacon și ucenic al apostolilor. Îl rugăm pe Sfântul Arhidiacon Ștefan la sfârșitul Anului mărturisitorilor credinței ortodoxe în timpul regimului comunist să ne ajute și nouă în orice regim să-L mărturisim pe Mântuitorul Hristos, în fața lumii, în fața societății, să ne păstrăm verticalitatea și identitatea și să fim și să rămânem lumină în această lume, respectând cuvântul Mântuitorului «Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor ca văzând ei faptele voastre cele bune să-L preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Biserica din Păltiniș datează din anul 1811, fiind construită din piatră și cărămidă. Pictura a fost realizată de către pictorul Bartolomeu Deliomini din Caransebeș, în anul 1906. De atunci, s-au mai efectuat lucrări de restaurare ale picturii, dar și a exteriorului bisericii. În anul 2008, biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la data de 27 decembrie, la praznicul Sfântului Arhidiacon Ștefan, primind al doilea hram, cu numele acestui sfânt, cel dintâi fiind „Naşterea Maicii Domnului”.


Data: 27 decembrie 2017 • Vizualizări: 2333