Acoperământul Maicii Domnului sărbătorit la Mănăstirea Călugăra

Acoperământul Maicii Domnului sărbătorit la Mănăstirea Călugăra

Album foto
La sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, Mănăstirea Călugăra din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, Mănăstirea Călugăra din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul. Credincioșii veniți în număr foarte mare din întreg Banatul, s-au putut bucura de Sfânta Liturghie, oficiată, cu acest prilej, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului și Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Pe parcursul slujbei credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și la moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, aduse de la Mănăstirea Kosijerevo, din Muntenegru.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost semnat un act de înfrățire între Mănăstirea Kosijerevo și Mănăstirea Călugăra. De asemenea a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii, viețuitorii, ctitorii și binefăcătorii Mănăstirii Călugăra trecuți la Domnul.

„Pentru intensificarea misiunii și propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu am stabilit aceste legături frățești cu Episcopia Ortodoxă din Muntenegru. Acest eveniment misionar și liturgic este prilejuit și de anul aniversar al Eparhiei noastre la 150 de ani de la înființarea ei 1865-2015. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a trimis spre mângăiere moaștele sfinților Săi, care i-au bineplăcut din veac. Astăzi credincioșii din Episcopia Caransebeșului s-au bucurat la acest praznic al Maicii Domnului și sperăm ca și în zilele următoare mulți credincioși să se folosească și să se roage la icoana Maicii Domnului, dar și la moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La final părintelui stareț arhim. Casian Onița i-a fost conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici, iar cei doi ierarhi, precum și stareții celor două așezăminte monahale au făcut schimb de daruri.

Mănăstirea Călugăra, aflată în vecinătatea oraşului cărăşean Oraviţa, este recunoscută ca veche vatră sihăstrească. Pe locul unde astăzi se înalţă biserica mănăstirii, se găsea o peşteră unde, la jumătatea secolului al XIX-lea, au fost descoperite osemintele bine mirositoare ale unui pustnic, câteva obiecte bisericeşti, dar şi o icoană a Maicii Domnului, pictată, se pare, în Sfântul Munte Athos. Această descoperire a convins localnicii să ridice o mănăstire în acel loc, care a fost sfinţită cu mare fast de episcopul Emilian Kengelat al Vârşeţului în ziua de 1 octombrie 1861. Atât icoana descoperită acolo, cât şi izvorul din curtea mănăstirii, au fost considerate aducătoare de vindecare sufletească şi trupească, mulţime de credincioşi, din ţară, dar şi din străinătate, venind an de an la praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.

De asemenea la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului și Mănăstirea Brebu din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al așezământului monahal de către părintele protos. Casian Rușeț, secretar eparhial înconjurat de un sobor de preoți.


Data: 1 octombrie 2015 • Vizualizări: 952