Acţiuni umanitare în protopopiatul Reşiţa

Acţiuni umanitare în protopopiatul Reşiţa
Consultaţii oftalmologice gratuite la Câlnic
Autor: Pr. Valentin Popovici
La sfârşitul săptămânii trecute, s-a desfăşurat în parohia Câlnic, protopopiatul Reşiţa, o serie de consultaţii gratuite pentru persoanele ce suferă de boli oculare. Invitat special a fost Ramona Bujac, doctor rezident, oftalmolog de specialitate, din Timişoara, care a asigurat consultaţii gratuite şi a oferit reţete potrivite. Din cei 50 de pacienţi înscrişi, toţi au fost examinaţi sâmbătă, 3 iulie, restul urmând să fie invitaţi la un alt consult într-un viitor apropiat. Şedinţele de examinare a bolnavilor au durat mai mult, pentru că medicul specialist, a dorit să ofere servicii de calitate, şi nu doar examinări de rutină. „De pe urma acestor consultaţii au de câştigat atât bolnavii, cât şi noi, având posibilitatea să acumulăm experienţă şi informaţii cu privire la diferite maladii. Investigaţiile medicale aprofundate pot constitui baza unui viitor tratament. Diagnosticul preliminar stabilit de noi include rezultate ale testelor retinei şi ale interiorului globului ocular prin tehnologie laser, astfel că pe baza acestora se pot stabili paşi mai avansaţi de analize sau în unele cazuri, chiar tratamente” a spus medicul de specialitate.

Acţiunea a fost sprijinită şi de o Fundaţie de Caritate, reprezentată de domnul preşedinte Dorinel Hotnogu şi alţi membrii importanţi precum Ducu Crăciun, Claudiu Dolot, Radu Iliescu şi Adrian Dragomirescu, care pe baza reţelor primite, au înmânat gratuit, ochelari potriviţi, pentru o vedere mai bună, tuturor celor consultaţi. Deşi înscrierile pe fişa de consult s-au făcut începând cu o zi înainte, doritorii s-au adunat în curtea lăcaşului de cult, unde se afla amplasat mobilul Clinicii de Oftalmologie, dis-de-dimineaţă, pentru a prinde un loc pe listă, cât mai în faţă. Organizatorii doresc să îi asigure pe cei care nu au ajuns la consult în acest sfârşit de săptămână că vor fi contactaţi pentru examinare cu o altă ocazie şi speră ca pe viitor astfel de acţiuni să decurgă cât mai eficient, mulţi cetăţeni ai Câlnicului, cu o condiţie socială mai modestă, să poată beneficia de aceste consultaţii oferite gratuit.
Examinarea oculară înseamnă mai mult decât corectarea vederii, controlul periodic al ochilor este important, chiar dacă nu sesizăm problemele pe care le avem cu vederea.

Cabinetele medicale unde se desfăşoară campania sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie special creată pentru diagnosticarea corectă a bolilor oculare. Deoarece numărul de solicitări poate fi mai mare decât capacitatea cabinetului, de consultaţiile oftalmologice gratuite pot beneficia în primul rând numai anumiţi cetăţeni, precum: persoane vârstnice, persoane cu handicap, persoane instituţionalizate, copii şi tineri până la 25 de ani provenind din familii cu risc crescut de marginalizare socială, beneficiari de ajutor social, şomeri, sau alte cazuri sociale aflate în evidenţa serviciilor de specialitate.

Iniţiatorul acestui demers, părintele Sorin – Valentin Popovici, a declarat: „Este un gest umanitar pentru ajutorarea tinerilor sau a vârstnicilor care au probleme cu vederea, dar care nu pot face un astfel de control oftalmologic din lipsa de posibilităţi financiare. Nu am făcut altceva decât să-i aducem aici pe specilişti spre a răspunde nevoile de sănătate ale credincioşilor noştri cu posibilităţi mai modeste”.

Ovidiu Almăjan, unul dintre membrii organizatori a declarat: “Vom avea în vedere pe viitor să organizăm o campanie de depistare a bolilor de ochi şi pentru locuitorii satelor din întreaga zonă a Reşiţei”. Pentru pacienţii care au nevoie doar de stabilirea dioptriilor, recomandarea unor soluţii se face pe loc. În cazurile mai grave, persoanele care manifestă simptomele unor boli de ochi complicate (cataractă, glaucom etc.) au fost îndrumate spre spitale sau clinici de specialitate din Reşiţa sau Timişoara, pentru tratament adecvat.

Data: 5 iulie 2011 • Vizualizări: 1090