Activități educative și artistice la centrele de tineret din Reșița și Oravița

Activități educative și artistice la centrele de tineret din Reșița și Oravița

Album foto
Centrele de tineret din municipiul Reșița și din Oravița au găzduit, în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie, mai multe activități cu caracter educativ dar și artistic, atât pentru copii, cât și pentru părinții acestora
Autor: Serviciul Social-Misionar
Seminar de prevenire a traficului de persoane

Sâmbătă, 31 octombrie, Sala de festivități „Sabin Păuța” a Centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom a găzduit un seminar de informare privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane. Evenimentul face parte din campania „Haosul sexualității într-o lume modernă”, inițiată de Asociația „Hart voor Bocșa” din Olanda și are ca scop conștientizarea opiniei publice și în special a tinerilor cu privire la pericolul reprezentat de fenomenul exploatării sexuale și al traficului de ființe umane. La seminar au participat peste 50 de tineri cu vârste între 12-20 ani, membri ai centrului de tineret din localitate, dar și ai centrelor de tineret din orașul Bocșa. Au fost, de asemenea, prezenți preoți, profesori și alți invitați din municipiul Reșița și din orașul Bocșa. Gazda evenimentului, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul centrului de tineret, a subliniat, în deschidere, importanța conștientizării pericolului pe care îl reprezintă traficul de persoane în special pentru tinerele fete și modalitățile practice prin care Biserica se poate implica în prevenirea acestui fenomen. Moderatoarea seminarului, Cristina Buliga, psiholog, voluntar în cadrul campaniei, a prezentat, în continuare, principalele modalități prin care ajung să fie traficate tinerele, precum și tratamentul la care sunt supuse acestea odată ajunse în cadrul rețelelor de prostituție din Occident. Prezentarea a cuprins multiple exemple, adevărate „povești de viață” ale tinerelor abuzate, surprinse chiar de moderatoare, care de șase ani este implicată în oferirea de consiliere victimelor traficului sexual din Amsterdam. În cea de-a doua parte, cei prezenți au vizionat documentarul „Nefarious - negustorul de suflete”, ocazie cu care au putut afla lucruri inedite și mărturii atât ale victimelor cât și ale unor foști proxeneți. La final, participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări invitatei, dar și să propună modalități practice de prevenire a traficului de persoane în scopuri sexuale. Campania are loc, în această perioadă, în mai multe școli și licee din municipiul Reșița și orașul Bocșa și va continua până la finele lunii, urmând a fi reluată în luna februarie a anului viitor.

Seminar pentru părinți la Oravița

Centrul de tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” Oravița a găzduit, în seara zilei de duminică, 1 noiembrie, un seminar cu tema „Părintele ideal - provocări ale prezentului”, adresat părinților copiilor care frecventează centrul. În prealabil, în biserica Parohiei Sfântul Ilie, părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele paroh Gelu Moldovan și părintele Marinel Bobescu, a oficiat o slujbă de mulțumire și rugăciunile de seară, împreună cu toți credincioșii prezenți. După un scurt cuvânt de învățătură al părintelui inspector, întâlnirea a continuat în sala de activități a centrului și a reunit părinți și bunici ai copiilor, care sunt membri ai centrului. În prima parte, părintele inspector a susținut o prezentare multimedia a principalelor „stiluri parentale” identificate de psihologi, evidențiind particularitățile și efectele fiecăruia în relația părinte-copil. A urmat o aplicație practică la care au luat parte părinții prezenți care, prin intermediul „jocului de rol”, au ilustrat diferite comportamente în situații reale din viața de zi cu zi. La final, părinții au completat chestionare referitoare la activitățile centrului, ocazie cu care au putut oferi sugestii de îmbunătățire a activităților cu copiii. „Întâlnirea cu părinții din seara aceasta este parte integrantă a proiectului «Împreună pentru copiii noștri» implementat prin Departamentul de tineret al episcopiei noastre, proiect menit să integreze în lucrarea misionară a Bisericii o categorie foarte importantă de credincioși, și anume părinții copiilor”, a menționat, referitor la scopul întâlnirii, reprezentantul Centrului eparhial.

Un nou centru de tineret se conturează la Reșița

Și la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - Reșița se desfășoară, de aproximativ o lună de zile, diverse activități educative și artistice cu copiii și tinerii. În spațiul special amenajat în incinta oficiului parohial se desfășoară în prezent, meditații la limba engleză oferite de prof. Luminița Axinescu în fiecare zi de joi și vineri, iar sâmbăta au loc ateliere de quilling în cadrul cărora se confecționează decorațiuni de Crăciun. La aceste activități participă 22 de copii cu vârste între 6-15 ani, iar „în perioada următoare se dorește intensificarea și diversificarea acestor activități în scopul apropierii tinerei generații de valorile nepieritoare ale Bisericii și neamului nostru”, a precizat părintele paroh Gheorghe Șuveți.

În prezent, la nivelul Episcopiei Caransebeșului, funcționează, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, un număr de 12 centre de tineret care găzduiesc diverse activități oferite copiilor, tinerilor, dar și părinților acestora.

Data: 3 noiembrie 2015 • Vizualizări: 701