Adunarea Eparhială de la Caransebeș în ședință de lucru

Adunarea Eparhială de la Caransebeș în ședință de lucru

Album foto
La Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Caransebeș s-au desfășurat sâmbătă, 28 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale ale Episcopiei Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
La Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” aflată în curtea Centrului eparhial din Caransebeș s-au desfășurat sâmbătă, 28 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale ale Episcopiei Caransebeșului. Ședința a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată de către un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. După sfânta slujbă Ierarhul a conferit tuturor ostenitorilor de la Centru eparhial, protopopilor din cele 4 protopopiate, precum și tuturor membrilor Adunării Eparhiale, Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, ca semn de recunoștință pentru implicarea tuturor în realizările anului ce a trecut.

Membrii forului deliberativ eparhial au asistat în continuare la prezentarea raportului general al Consiliului eparhial pe anul 2016, prezentat de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei. „Credem că raportul general pe anul 2016 a surprins evenimentele și realizările importante din toate sectoarele și departamentele administrației noastre eparhiale. Au fost foarte multe lucrări efectuate în 2016, dar cele mai importante evenimente au gravitat în jurul departamentului misionar și activități cu tineretul, deoarece anul 2016 a fost dedicat așa cum știm educației religioase a tineretului creștin ortodox. O bucurie a fost pentru noi că anul trecut am demarat lucrările de restaurare a palatului episcopal și le continuăm și în anul acesta și de asemenea a fost o mare realizare că pardoseala din Catedrala noastră episcopală a fost definitivată. Deopotrivă lucrările din parohii au continuat, ne referim în mod special la bisericile aflate în construcție”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După prezentarea raportului, preşedintele adunării, Preasfinţitul Părinte Lucian, a împărţit celor cinci comisii de lucru rapoartele sectoarelor Administraţiei eparhiale spre a fi dezbătute şi elaborate procesele-verbale cu propuneri pentru anul 2017. Comisiile de lucru s-au retras pentru dezbateri, iar la reunirea în plen membrii Adunării eparhiale au ratificat hotărârile propuse de comisiile de specialitate. Preşedintele adunării a supus la vot toate cele discutate, precum şi deciziile consemnate în scris pe care adunarea le-a votat în unanimitate. „Astăzi a fost nu numai o ședință de bilanț, ci și o ședință de lucru pentru viitoarele proiecte pe care dorim să le implementăm și să le ducem la bun sfârșit anul acesta, un an care va gravita în jurul sfintelor icoane. Referindu-ne la anul comemorativ declarat de Sfântul Sinod Patriarhului Justinian Marina și apărătorilor ortodoxiei, pentru Episcopia noastră avem și o temă locală, un episcop martir pe care îl vom comemora și anume Veniamin Nistor al Caransebeșului și sigur alte personalități, clerici și laici, care au apărat și s-au luptat pentru menținerea candelei credinței ortodoxe în Banatul de Munte”, a adăugat Ierarhul Caransebeșului.

În baza propunerilor comisiilor permanente, plenul Adunării eparhiale a adoptat hotărâri menite să dezvolte activitatea eparhiei în toate sectoarele de activitate în anul 2017, avându-se în vedere necesitatea promovării prin toate mijloacele și la toate nivelurile a rolului Bisericii în societate. Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă) a ierarhului locului. Membrii Adunării eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de 4 ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate. Preşedintele Adunării eparhiale este chiriarhul.


Data: 28 ianuarie 2017 • Vizualizări: 1763