Ajunul Nașterii Domnului la Catedrala istorică din Caransebeș

Ajunul Nașterii Domnului la Catedrala istorică din Caransebeș

Album foto
În ajunul Nașterii Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul Nașterii Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Praznicului. Cu acest prilej Preasfințitul Lucian a hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, pe tânărul teolog Traian Nicolae Profir, membru al Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La sfânta slujbă a participat un număr însemnat de credincioși, care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.

Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului.

Data: 24 decembrie 2015 • Vizualizări: 690