„Alege Şcoala” la Protopopiatul Reşiţa

„Alege Şcoala”  la Protopopiatul Reşiţa
« Dumnezeu este începutul şi sfârşitul oricărei educaţii » - Comenius
Autor: Pr. Valentin Popovici
Cu binecuvântarea PS. Lucian al Caransebeşului, miercuri, 10 noiembrie 2010, în Sala de Şedinţe a Protopopiatului Reşiţa s-a desfăşurat, o nouă etapă, din sesiunea de informare privind implementarea Proiectului „Alege şcoala!” în Episcopia Caransebeşului.


Sesiunea de informare a fost susţinută de Pr. Sorin Lungoci, formator în cadrul proiectului şi de Gabriel Iordache, coordonator din partea organizaţiei World Vision România. Au participat 50 de preoţi din protopopiatele Reşiţa şi Oraviţa, precum şi preoţi din Valea Almăjului ce aparţin de protopopiatul Băile Herculane, împărţiţi pe două grupe de lucru.

În deschidere au vorbit părintele protopop Nicolae C. Mirişan şi pr. insp. dr. Nichifor Tănase, remarcând că în măsura în care obiectivele vor fi îndeplinite, atât delicvenţa cât şi abandonul şcolar nu vor mai reprezenta un pericol imediat. Proiectul se va desfăşura pe parcursul a trei ani şi are ca scop prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea la nivel parohial a unor soluţii alternative de tip „Şcoala de duminică” sau „Şcoala Catehetică Săptămânală” ce se desfăşoară în cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” la nivelul fiecărei parohii. Pentru o mai bună intervenţie se propune realizarea unui program şi a unui calendar bine stabilit, care să urmărească dezvoltarea competenţelor formatorilor şi folosirea planificării strategice în vederea identificării factorilor care ar favoriza apariţia unor astfel de situaţii de risc la nivelul şcolii sau parohiei, pentru prevenirea şi rezolvarea unor situaţii de criză cu efect de abandon şcolar.

Declaraţia de Consimţământ a Părinţilor precum şi Formularul de Înregistrare a Grupului Ţintă reprezintă acordul ambelor părţi, formator şi asistat, în desfăşurarea şi împlinirea obiectivelor cuprinse în cadrul proiectului. Aproximativ 765 de copii din Episcopia Caransebeşului, atât din mediul rural, cât şi urban, inclusiv de etnie rromă sau chiar de alte naţionalităţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, vor beneficia de sprijin pentru a nu abandona şcoala sau a nu crea probleme în desfăşurarea actului de învăţământ. În afară de participarea la „Şcoala de duminică“, copiii vor lua parte la concursuri şi tabere de creaţie, organizate atât la nivel naţional cât şi local, ce impun un caracter moral, educativ şi catehetic, urmând ca cei implicaţi, să fie selectaţi după criterii bine stabilite de fiecare formator în parte.

Grupul ţintă, la nivelul fiecărei parohii, va cuprinde 9 copii la care există factori de risc, urmând ca ulterior 3 dintre ei să fie trimişi în taberele de creaţie. Numărul total de copii care vor fi trimişi în aceste tabere de creaţie va fi de 6000. Din informaţiile prezente, Proiectul se încadrează în linia de finanţare a proiectelor strategice nr. 61, „A doua şansă în educaţie”, axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Totodată, amintim că, acest proiect se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De altfel, educaţia morală şi spirituală constituie o permanentă nevoie a vremurilor în care trăim. Depinde de fiecare formator în parte, de responsabilitatea şi implicarea tuturor factorilor ca ea să devină o realitate din care fiecare să înveţe şi să se dezvolte. Strategiile şi etapele ce implică Proiectul naţional „Alege Şcoala” constituie aşadar o alternativă prin care învăţământul românesc, respectiv beneficiarii acestuia – copii – să poată să evolueze şi să devină promotorii unei generaţii cu un viitor mai bun şi mai sigur.

Data: 11 noiembrie 2010 • Vizualizări: 1173