„Am muncit toată viața ca să trăiesc și după moarte”

„Am muncit toată viața ca să trăiesc și după moarte”

Album foto
Astăzi, 25 septembrie, a fost condus pe ultimul drum din această viață, spre eternitate, colonelul Liviu Groza, marele istoric și om de cultură, un luptător pentru credința și patria sa
Autor: Serviciul Cultural
Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, slujba de prohodire a fost săvârșită în Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al eparhiei, înconjurat de un numeros sobor de preoți. La sfânta slujbă au participat cadre militare active și în rezervă, autorități și oficialități locale, precum și cunoscuți ai celui care a restituit istoria Caransebeșului.

La finalul sfintei slujbe părintele consilier a adresat celor prezenți un cuvânt în care a explicat ce înseamnă cu adevărat fenomenul morții și cum trebuie să-l privească un bun creștin. A evidențiat de asemenea și responsabilitatea pe care a avut-o domnul colonel Liviu Groza în această viață, fiind călăuzit în întreaga sa activitate, de un crez pe care l-a împlinit cu sfințenie: „Am muncit toată viața ca să trăiesc și după moarte”.

În continuare a fost adresat mesajul Părintelui Episcop Lucian, fiind exprimat regretul pentru o pierdere a unui adevărat român, bun credincios și prieten în același timp. Totodată Preasfinția Sa a transmis condoleanțe și binecuvântare pentru familia domnului colonel Liviu.
Au fost adresate mesaje și din partea autorităților locale și oficialităților prezente la acest moment de rugăciune pentru odihna sufletului marelui istoric caransebeșean. A urmat o procesiune până la cimitirul Sfântul Ioan unde a fost săvârșită slujba de înhumare și unde își va dormi somnul de veci istoricul bănățean, colonelul Liviu Groza.

Născut în Caransebeş, în 10 iulie 1932, Liviu Groza a ales să studieze la Liceul „Traian Doda”, pe care l-a absolvit în 1951. A urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de la Sibiu şi ale Facultăţii de Istorie, deşi ar fi vrut să facă medicina, iar acest lucru i-a permis să se consacre studiului în domeniul istoriei militare, publicând 56 de volume de specialitate din istoria Banatului de Munte. A activat în Garnizoana Caransebeş până în anul 1987, când a trecut în rezervă.

Între scrierile de specialitate, se remarcă cele zece volume din „Restituiri Istorice”, precum şi: „Contribuţii la monografia Caransebeşului”, „Batalionul 2 Grăniceresc de Gardă din Caransebeş”, „Biserica strămoşească în Banatul grăniceresc”, „Oameni care au fost”, „Legendă şi istorie în Valea Almăjului”, „Statuile din Caransebeş”, „Din amintirile unui dezertor”, „Simboluri ornamentale pe casele din municipiul Caransebeş”, „Contribuţii la istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, „Lupta de la Lugoj”, „Gheorghe Bona – un caransebeşean pe nedrept dat uitării”, „Caransebeşul şi Marea Unire” şi „Aspecte din activitatea Regimentului de Graniță Româno-Bănățean Nr. 13 din Caransebeș”.

De-a lungul anilor a susţinut numeroase expuneri în cadrul unor simpozioane, conferinţe, interviuri la radio şi televiziune, şi a colaborat la diverse reviste din ţară şi străinătate, unde a publicat peste 100 de articole de specialitate. A colaborarat cu istorici de prestigiu precum Hadrian Daicoviciu, Ioan Piso, Gheorghe Lazarovici, Doina Benea, Costin Feneşan, Valeriu Leu, Constantin Pop, iar această conlucrare l-a ajutat să clarifice unele probleme mai puţin cunoscute în istoria militară a Banatului.

Pentru întreaga sa activitate, Liviu Groza a fost distins de mai multe instituţii şi organizaţii cu diplome de excelenţă. I-a fost decernat titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Caransebeş şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iar aceeaşi recunoaştere a meritelor sale la cunoaşterea istoriei acestor meleaguri a venit din partea administraţiilor locale din Reşiţa, Orşova, Băile Herculane, Obreja, Eftimie Murgu şi Sacu.

Data: 25 septembrie 2017 • Vizualizări: 2578