Apariţia volumului „Credinţă şi mărturisire” la Caransebeş

Apariţia volumului „Credinţă şi mărturisire” la Caransebeş
La Editura Episcopiei Caransebeşului, a apărut lucrarea intitulată "Credinţă şi mărturisire", volum ce cuprinde lucrările simpozionului internaţional cu acelaşi nume, organizat de Episcopia Caransebeşului în perioada 12-14 aprilie 2010.
Lucrarea se înscrie în programul-cadru de omagiere a anului 2010, stabilit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din ziua de 18 iunie 2009, când s-a luat în examinare iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în legătură cu proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2010 ca „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti”, în contextul aniversării în anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885).

Pentru Episcopia Caransebeşului, la cele două evenimente majore din viaţa Bisericii noastre se adaugă şi aniversarea în anul 2010 a centenarului instalării episcopului Miron Cristea la Caransebeş (1910 – 2010). Prin urmare, în Eparhia Caransebeşului, anul 2010 este şi „Anul omagial Episcop Elie Miron Cristea”. Cel de-al treilea episcop al Caransebeşului, Miron Cristea, a fost ales la 4 decembrie 1909 în urma sinodului ce s-a convocat cu acest scop. Ceremonia hirotoniei a avut loc, marţi, a treia zi de Paşti, la 3 mai 1910, la Sibiu, iar instalarea în scaunul episcopal a avut loc în Duminica Tomii, 8 mai 1910.

Episcopul Miron Cristea este pentru Episcopia Caransebeşului nu doar un fost episcop, ci şi un simbol. El este şi ctitorul moral al noii Catedrale Învierea Domnului, fiind primul episcop al Caransebeşului ce a ridicat problema construirii unei noi catedrale în oraşul de reşedinţă.

Având în vedere toate acestea, Episcopia Caransebeşului a desfăşurat în perioada 11 – 18 aprilie a.c., mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice sub genericul: Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IV-a. Manifestările amintite au fost prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale Învierea Domnului din Caransebeş, de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2010 ca „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti”, la care se adaugă, pentru Eparhia Caransebeşului, comemorarea centenarului instalării episcopului Miron Cristea la Caransebeş (1910-2010)

În cadrul acestor manifestări s-a organizat Simpozionul internaţional „Credinţă şi mărturisire“. Simpozionul a avut ca tematică Crezul Ortodox, autocefalia românească şi activitatea Episcopului Miron Cristea la Caransebeş (1910-1919). Au fost invitaţi la acest demers ştiinţific ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţara şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice şi sistematice de la Facultăţile de Teologie din ţară. Comunicările ştiinţifice ce s-au susţinut la acest simpozion fac obiectul volumului de faţă. În partea primă a lucrării sunt cuprinse studiile de Teologie, 14 la număr, iar parte a doua, cea de istorie bisericească, are 22 de studii, mare parte dintre acestea evocând activitatea ca episcop la Caransebeş a lui Miron Cristea. Volumul, în format B5, însumează 482 de pagini şi poate fi comandat la Editura Episcopiei Caransebeşului.

Data: 22 iulie 2010 • Vizualizări: 1280