Apariţia compact discului „Paşii pelerinului” a grupului vocal Katharsis, al Episcopiei Caransebeşului

Apariţia compact discului „Paşii pelerinului” a grupului vocal Katharsis, al Episcopiei Caransebeşului
Sub egida Episcopiei Caransebeşului, grupul Katharsis a imprimat albumul audio „Paşii Pelerinului”
În această săptămână s-a finalizat imprimarea compact discului cu muzică bisericească denumit sugestiv „Paşii pelerinului”, în interpretarea grupului vocal „Katharhsis” al Episcopiei Caransebeşului. Compact discul a apărut la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi prin osteneala membrilor grupului vocal, instruiţi de talentatul teolog Alin Buliga.

Compact discul a fost lansat cu prilejul hramurilor monahale prăznuite cu prilejul cinstirii Sf. prooroc Ilie Tezviteanul, unde mii de pelerini au putut sa asculte pricesnele cântate la pelerinajele de la mănăstirile din Banat şi Ardeal, interpretate de tinerii grupului „Katharsis”.

„Am dorit în mod deosebit să imprimăm acest album, din raţiuni pastorale şi misionare la solicitările credincioşilor din Eparhie, care au auzit cântările interpretate de tinerii noştri la misiunile chiriarhale pe care le desfăşurăm. Aceste pricesne, cum ar fi: O Măicuţă Sfântă, Unde să mă duc eu, Doamne, Iisuse veşnic călător şi altele sunt cântări foarte cunoscute pe care şi credincioşii noştri le cântă la pelrinaje, hramuri monahale şi alte slujbe ale Bisericii.De aceea am dorit să putem oferi posibilitatea de a permanentiza această lucrare pastorală şi în casele oamenilor, care din binecuvântate pricini nu pot participa la pelerinajele din Eparhia noastră, aducătoare de nevoinţă şi linişte sufletească. De aceea am intitulat acest album „Paşii pelerinului”, pentru că pelerinul duce prin paşii săi atmosfera duhovnicească în casa lui, iar prin achiziţionarea acestui album nădăjduim că o poate permanentiza”, ne-a spus Preasfinţitul părinte Episcop Lucian despre apariţia compact discului.

„Grupul Katharsis a luat fiinţă pe data de 1 septembrie 2006 la iniţiativa Preasfinţiei Sale Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. Scopul iniţial al grupului Katharsis a fost acela de a asigura „confort duhovnicesc”, sintagmă preferată de Preasfinţia Sa sau, altfel spus, de a crea o ambianţă care să intensifice trăirea spirituală din timpul actelor liturgice la care Preasfinţia Sa ia parte, prin muzica psaltică interpretată în stil bizantin, dinamic. Ulterior, aria activităţilor pe plan muzical s-a extins, întrucât am organizat concerte şi am participat la diverse manifestări cultural-spirituale bisericeşti: serate duhovniceşti, conferinţe etc.

Muzica bizantină nu este însă singurul element definitoriu al grupului. În acest sens, prin diverse colaborări, am organizat concerte vocal-instrumentale prilejuite de diferite momente importante din viaţa cultural-spirituală a omului (Crăciunul, comemorarea Revoluţiei din decembrie 1989, Ziua Copilului, etc…).

Evitând o atitudine unidirecţională şi considerând o virtute îmbinarea înţeleaptă între adaptabilitate şi nonconformism, virtute de altfel necesară în societatea contemporană, grupul Katharsis nu a ezitat să abordeze şi alte stiluri muzicale, precum muzica folk, în cadrul unor simpozioane dedicate tinerilor sau altor manifestări laice. Bineînţeles că numele grupului nu este ales în mod aleatoriu. „Katharsis” este un termen care îşi are originea în Grecia antică (gr. Kάθαρσις,-εως) şi desemnează o purificare a spiritului de pasiuni josnice, prin emoţia intensă datorată participării la un fenomen artistic.”

Data: 22 iulie 2010 • Vizualizări: 1941