Ateliere de mărţişor în Centrele de Tineret ale Episcopiei Caransebeşului

Ateliere de mărţişor în Centrele de  Tineret ale Episcopiei Caransebeşului
În această perioadă premergătoare primăverii copiii și tinerii din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului participă la ateliere de lucru în cadrul cărora realizează mărțișoare confecționate prin tehnica rulării hârtiei numită quilling
Autor: Mihai Ciucur
Copiii de la Centrul de Tineret Reșița Montană, grupați pe două categorii de vârstă: 6-10 ani și 10-14 ani, iau parte cu mult entuziasm la atelierul de mărțișoare care se desfășoară de trei ori pe săptămână, după orele de curs.

„Copiii sunt foarte încântați să descopere ce lucruri minunate pot realiza cu ajutorul mânuțelor și a unei fâșii de hârtie. Mărțișoarele realizate de ei sunt dintre cele mai diverse: pornind de la modele clasice de primăvară – ghiocei, floricele, buburuze, până la animăluțe – pui, broscuțe, fluturași, sau personaje de desene animate îndrăgite de copii. În același timp, am căutat să imprimăm un caracter duhovnicesc acestui atelier de creație atât prin rugăciunile rostite și cântate împreună cu copiii la începutul și la sfârșitul activității, cât și prin realizarea de mărțișoare în formă de cruce, dând astfel mărțișorului un caracter religios. Pe lângă rolul de activitate creatoare și de formare, atelierul va avea și o finalitate concretă, astfel că, din fondurile obținute prin valorificarea acestor mărțișoare, va fi organizată o excursie – pelerinaj pentru copiii din centrul nostru” a mărturisit prof. Georgiana Ciucur, coordonatoarea Centrului de Tineret Reșița Montană.

Și la Oravița, la Centrul social și de misiune cu tinerii „Sf. Mc. Ecaterina”, copiii și tinerii participă la un atelier de mărțișoare realizate prin aceeași tehnică. Aici există două nuclee de tineri și copii care iau parte la această activitate: pe de-o parte copiii asistați social care primesc zilnic o masă caldă și desfășoară activități de tip after-school și, pe de altă parte, copiii mai mari care desfășoară activități cu caracter artistic și duhovnicesc în strânsă legătură cu Parohia „Sf. Ilie Tezviteanul” din localitate.

„Prin muncă și rugăciune am reușit să realizăm aproximativ 100 de mărțișoare care au fost achiziționate de credincioșii parohiei nostre, urmând ca banii strânși să fie donați Asociației Sf. Ecaterina Oravița care susține financiar activitățile sociale ale centrului nostru. De asemenea, de 1 martie toți membrii centrului nostru, însoțiți de preot și cadre didactice, vor merge la Azilul de bătrâni din localitate unde copiii vor împărți mărțișoare lucrate ei doamnelor de aici. Ne propunem ca prin această acțiune, care se va derula sub deviza „Vorba dulce mult aduce”, să aducem mângâiere, atenție și o vorbă bună din partea acestor sufletelor curate de copii bătrânilor singuri din orașul nostru” a precizat Simona Moldovan, coordonatoarea Centrului social și de misiune cu tinerii „Sf. Ecaterina” din Oravița.

Centrele de misiune cu tinerii de la Reșița și Oravița au luat ființă în cadrul proiectului „Tineri în Biserică” al Episcopiei Caransebeșului și găzduiesc activități artistice, culturale și duhovnicești dintre cele mai diverse, derulate în scopul aducerii și menținerii tinerilor în Biserică. Ele funcționează în strânsă legătură cu parohiile „Adormirea Maicii Domnului„ din Reșița și „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” din Oravița, desfășurându-și activitate în spații aflate în imediata vecinătate a bisericilor din aceste parohii.

„Inițiativele de mărțișor ale centrelor de tineret de la Reșița și Oravița care funcționează în tinda bisericii – am putea spune – sunt lăudabile. Pe lângă faptul că aici copiii învață lucruri frumoase, centrate pe valori precum binele, comuniunnea și rugăciunea, aceste centre reprezintă adevărate pepiniere duhovnicești pentru viitorul Bisericii noastre. Iar faptul că fondurile obținute prin valorificarea muncii acestor copii se întorc în activități sociale desfășurate cu și pentru copii reprezintă un motiv de bucurie în plus și ne dă speranță și încredere în lucrarea misionară cu tânăra generație” a subliniat Mihai Ciucur, inspector pentru activităţi cu tineretul.

Data: 22 februarie 2013 • Vizualizări: 1320