Banatul Montan ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Banatul Montan ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
Joi, 20 iulie, la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeș își va sărbători cel de-al doilea hram
Autor: Serviciul Prezidial
Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile și locașurile bisericești de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Și cel mai reprezentativ locaş bisericesc pentru Banatul de munte, Catedrala episcopală din Caransebeş a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pe lângă hramul principal „Învierea Domnului”. Ținând seama că Eparhia Caransebeșului este una istorică cu tradiții frumoase și în acest an se continuă tradiția cinstirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul într-un mod cu totul deosebit. În ziua de joi, 20 iulie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi la care sunt așteptați credincioșii din orașul de pe Timiș și Sebeș, dar și din împrejurimi, să participe la sfânta slujbă și să se roage împreună Sfântului Proroc Ilie să mijlocească înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru mântuirea tuturor.

Vor fi prezenți la această sărbătoare și aproximativ 500 de tineri care participă în aceste zile la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, manifestare ce oferă adolescenților timp de trei zile o serie de activități cultural - educative cu caracter duhovnicesc, precum și de socializare, în scopul promovării valorilor Bisericii noastre, dar și ale județului Caraș-Severin. Participarea lor la Sfânta Liturghie în ziua hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș fiind punctul central, iar după sfânta slujbă se va desfășura și festivitatea de încheiere a întâlnirii.

De asemenea și Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin își va cinsti ocrotitorul joi, 20 iulie. Presfințitul Părinte Episcop Lucian va fi alături de obștea așezământului monahal în ajunul hramului, miercuri, 19 iulie, și va oficia Slujba Vecerniei cu Litie. Credincioșii care vor participa la sfânta slujbă vor avea ocazia să se închine și la moaștele Sfântului Pantelimon și la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.

Sfântul Ilie va fi serbat festiv şi la aşezămintele monahale, aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic şi la Schitul de pe Muntele Semenic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. În ambele locaşuri monahale, la primele ore ale dimineţii se va oficia Sfinţirea apei şi Taina Sfântului Maslu.

Data: 18 iulie 2017 • Vizualizări: 2082