Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Fizeș

Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Fizeș

Album foto
Parohia Fizeș din Protopopiatul Reșița a îmbrăcat în Duminica lui Zaheu Vameșul haine de sărbătoare
Autor: Serviciul Prezidial
Parohia Fizeș din Protopopiatul Reșița a îmbrăcat în Duminica lui Zaheu Vameșul haine de sărbătoare, deoarece Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul acestei comunități. Cu acest prilej Preasfinția Sa înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Credincioșii au venit în număr mare să participe la sfânta slujbă, iar la momentul potrivit mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. După Sfânta Liturghie Ierarhul a oficiat și Taina Sfântului Botez pentru copilul Matei Andrei, pruncul părintelui paroh Vasilică Mutașcu. De asemenea Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și casa parohială la care s-au efectuat ample lucrări în ultima perioadă.

„Ne bucurăm că după 9 ani revenim în această parohie, una dintre cele mai reprezentative din Eparhia noastră și vedem cum biserica din această localitate, deși este foarte veche, s-a înnoit, mai ales în interior, urmând ca și exteriorul să fie renovat. De asemenea, este prilej de bucurie că aici avem un preot tânăr și dinamic, fiind ajutat constant de bunii credincioși, care participă cu regularitate la sfintele slujbe. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și Îl rugăm să ne dăruiască și nouă pocăință autentică, asemenea vameșului Zaheu, care și-a dorit foarte mult să-L vadă pe Mântuitorul Iisus Hristos și L-a primit în casa lui cu bucurie și într-adevăr a pus început bun vieți lui și întregii sale familii. Trebuie să încercăm și noi să ne pocăim la modul autentic și să-i promitem lui Dumnezeu că nu vom mai păcătui, ci vom lăsa la o parte calea păcatului și vom îmbrățișa sfintele virtuți ale desăvârșirii. Cu aceste gănduri credem că astăzi ne-am împlinit misiunea și vom pleca liniștiți la casele noastre rugându-L pe Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe această parohie și pe toți credincioșii care viețuiesc și se roagă aici”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În satul Fizeș a existat o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicată în 1735. Biserica actuală cu același hram a fost construită în 1758-1763 în stil baroc. Sfântul locaș este construit din piatră și cărămidă, fiind pictat de Mihai Velceleanu în anul 1872, iar iconostasul de lemn a fost pictat în 1949 de Simion Băcală.


Data: 22 ianuarie 2017 • Vizualizări: 2764