Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Slatina Timiș

Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Slatina Timiș

Album foto
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul comunității din Slatina Timiș, Protopopiatul Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
În ultima perioadă credincioșii din Parohia Slatina Timiș, Protopopiatul Caransebeș, împreună cu părintele paroh, au desfășurat ample lucrări de amenajare a casei parohiale. În duminica de dinainte de începutul Postului Mare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în mijlocul comunității din Slatina pentru a binecuvânta lucrările și a aduce recunoștință celor care s-au implicat în lucrarea bisercii. De dimineață Preasfinția Sa înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, la care au participat autorități locale și numeroși credincioși.

În cadrul Sfintei Liturghii Ierarhul l-a hirotesit pe părintele paroh Vasile Dragomir iconom stavrofor, iar credincioșilor care au dat dovadă de devotament față de sfânta biserică le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Având în vedere că în data de 26 februarie, se împlinesc 11 ani de când Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian își desfășoară misiunea arhierească în Episcopia Caransebeșului, după Sfânta Liturghie a fost săvârșit un polihroniu pentru a marca această zi și a aduce cinstire celui care neobosit continuă propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu. În continuare Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit slujba de sfințire a casei parohiale. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Ne bucurăm foarte mult că aici credincioșii ortodocși cu cei romano-catolici se înțeleg și se roagă fiecare în biserica lor, dar există o armonie și o conlucrare între cele două comunități, deoarece această localitate este o excepție pe harta Banatului pentru că aproximativ jumătate dintre românii care locuiesc aici sunt romano-catolici și jumătate sunt ortodocși. Este o mare bucurie să începem urcușul duhovnicesc spre Înviere în mijlocul acestei comunități rugătoare, harnice și foarte apropiate de sfânta biserică, fapt care a fost demonstrat astăzi atunci când foarte mulți credincioși s-au apropiat de sfântul potir. Este foarte important că nu doar cele văzute sporesc în această parohie, ci și cele simțite, deoarece am observat că există o lucrare deosebită pe tărâm spiritual, biserica vie din sufletele credincioșilor este consolidată”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în anul 1890, în stil baroc, din piatră şi cărămidă şi este acoperită cu tablă. Turnul este din cărămidă, pardoseala din mozaic, iar iconostasul de zid este pictat în anul 1947 de către Ioan Băleanu. Sfântul locaș a fost târnosit de către vrednicul de pomenire episcop al Caransebeşului Veniamin Nistor în anul 1947. Pictura actuală a bisericii a fost executată în tehnica tempera de către Victor Ţigu în anul 1985. În sat a existat o biserică mai veche din lemn în 1771, care a fost dărâmată în 1888, de la care au rămas două icoane pictate pe lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Ioan Botezătorul”.


Data: 27 februarie 2017 • Vizualizări: 930