Binecuvântarea moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena în Episcopia Caransebeșului

Binecuvântarea moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena în Episcopia Caransebeșului

Album foto
După ce anul 2013, a fost sărbătorit și în Episcopia Caransebeșului, ca an omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, prin diferite manifestări spirituale, culturale, științifice și chiar artistice, cununa anului a fost desăvârșită prin prezența moaștelor acestor sfinți în această eparhie istorică
Autor: Protos. Casian Ruseț
Aduse de pe „colina bucuriei” cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, moaștele Sfinților Împărați au constituit pricină de misiune în Eparhia Caransebeșului. Astfel, după ce au binecuvântat cetatea Caransebeșului, sfinții întocmai cu apostolii au fost cinstiți în mai multe orașe din protopopiatul Reșița.

Primul popas duhovnicesc s-a făcut la biserica Sfântului Nicolae din orașul Bocșa Română, unde sute de credincioși au primit cu cinstire și pioșenie moaștele însoțite de Preasfințitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul și chiriarhul locului, Preasfințitul Episcop Lucian. Credincioșii bocșeni și-au pregătit copiii în straie românești de sărbătoare, micii creștini oferind oaspeților un recital de colinde, învățate în tinda bisericii. După săvârșirea slujbei vecerniei cu litie, corul parohiei au prezentat un mănunchi de colinde corale oaspeților și credincioșilor prezenți.

În ziua de duminică, 8 decembrie, sărbătoarea duhovnicească prilejuită de sfinții împărați s-a mutat în orașul Anina, unde moaștele au fost depuse în biserica ce are ca ocrotitori pe sfinții împărați și este cea mai mare biserică cu acest hram din Mitropolia Banatului. În acest locaș s-a oficiat Dumnezeiasca Liturghie de către cei doi ierarhi, în prezența a sute de credincioși, care au avut prilejul unic să-și cinstească ocrotitorii orașului prin închinarea la sfintele lor moaște.

„Este o minune pentru mine să am prilejul de a mă închina la moaștele sfântului meu ocrotitor și de a-l cinsti chiar în Biserica noastră ce-i are ca patroni. Nu ne-am așteptat la această cinste oferită și nouă, credincioșilor din Anina”, ne-a mărturisit emoționat dl. Constantin Oprea din Anina.

La ceas de seară moaștele au fost aduse și în municipiul Reșița, la biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din cartierul Govândari, unde credincioșii s-au putut închina sfintelor odoare, preț de două ore. În sfântul locaș s-a oficiat o slujbă de mulțumire pentru aceste zile de misiune în Episcopia Caransebeșului. Mai apoi, delegația care a însoțit sfintele moaște s-a îndreptat spre Arhiepiscopia Timișoarei.

În toate bisericile unde au fost primite sfintele moaște, preoții și credincioșii au simțit binecuvântarea lui Dumnezeu și a sfinților, dar și purtarea de grijă a ierarhilor față de păstoriții lor, mai ales că fiecare comunitate cuprinsă în programul misionar a primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Acest eveniment misionar fără precedent, rămâne un reper duhovnicesc în viața spirituală a eparhiei Caransebeșului, temeluită și ea pe dragostea și jertfa sfinților lui Dumnezeu.


Data: 8 decembrie 2013 • Vizualizări: 1271