Binecuvântarea unei troiţe la parohia Măru

Binecuvântarea unei troiţe la parohia Măru

Album foto
Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a făcut o vizită misionară la parohia Măru, binecuvântând cu acest prilej noua troiţă din mijlocul satului
Autor: Serviciul Prezidial
În după-amiaza zilei de 12 octombrie, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a poposit în mijlocul credincioşilor din parohia Măru, protopopiatul Caransebeş. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de un număr mare de tineri îmbrăcaţi în costume populare cu pâine, sare şi flori. După momentul întâmpinării, Chiriarhul alături de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba de sfinţire a unei troiţe ridicată în centrul satului de către două de familii din localitatea Măru, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

La final părintele paroh Negrei Nicolae a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian: „Astăzi pentru parohia Măru, ziua de 12 octombrie, este un moment binecuvântat, care a transformat o zi de lucru în zi de sărbătoare spirituală. Prezenţa Întâistătătorului Eparhiei în mijlocul nostru este o bucurie şi o emoţie sfântă, de aceea mulţumim părintelui nostru episcop, familiilor care au rectitorit această troţă din mijlocul satului şi credincioşilor prezenţi. Ridicată de către înaintaşii noştri în secolul XiX, această troiţă reprezintă şi un reper al tradiţiilor noastre, întrucât în a II a zi de Rusalii, venim în procesiune la această sfântă cruce, rostim rugăciuni şi cântări, după care binecuvântăm holdele credincioşilor. Iată încă un motiv pentru care acest eveniment, aparent neînsemnat, însă cu multă însemnătate pentru noi ne binecuvintează comunitatea. ”

În cuvântul de binecuvântare, Preasfinţia Sa a amintit: „Pentru spiritualitatea noastră ortodoxă crucea este un reper care are două valenţe existenţiale. Crucea este jumătate suferinţă şi jumătate biruinţă. Mântuitorul Iisus şi-a purtat crucea prin suferinţă până pe dealul Golgotei sau înălţimea biruinţei suferinţei. Spunem deci, că este biruinţă, deoarece prin cruce Mântuitorul Hristos a biruit iadul şi întristarea. De aceea crucea a rămas pildă şi stindard al Bisericii strămoşeşti. Crucea stă asftel în vârful iconostasului, pe cupola Bisericilor, dar şi la intersecţia drumurilor, marcând centrul unei comunităţi, ceea ce însemnază că în centru spiritual al comunităţii se află crucea biruitoare a lui Hristos. Am venit cu bucurie să binecuvântăm această troiţă care are atâta importanţă în comunitatea parohiei Măru, iar prezenţa numărului mare de credincioşi ne-a adus mulţumire părintească în suflet. Felicităm şi binecuvântăm aşadar, pe părintele paroh, pe ctitorii acestie troiţe, dar şi pe toţi dreptmăritorii creştini care au fost prezenţi la săvârşirea acestei slujbe”.

Parohia Măru este o parohie de frunte a Văii Bistrei iar biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la parohia Măru a fost pictată în muntele Athos şi donată parohiei. Această icoană a rămas la evlavia credincioşilor prin minunile pe care le-a făcut salvând din primejdii satul şi tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credinţă.
Data: 13 octombrie 2010 • Vizualizări: 1474