Biserica și Școala – împreună în săptămâna „Școala altfel”

Biserica și Școala – împreună în săptămâna „Școala altfel”
În mai multe parohii din Episcopia Caransebeșului au fost desfășurate activități cu copiii și tinerii în săptămâna „Școala altfel”
Autor: Serviciul Social-Misionar
Săptămâna trecută în Filia Cicleni, Parohia Dalci, s-a desfăsurat un program educativ-religios, organizat de către preoții parohi din zona Văii Sebeșului, în colaborare cu profesorul de religie. Prin această activitate s-a dorit readucerea în actualitate a parteneriatului Biserică–Școală în contextul „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.

Cu acest prilej a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite de către un sobor de preoți format din: pr. paroh Simion Martinescu de la parohia Dalci, pr. Pavel Oprea de la parohia Zlagna, pr. Gheorghe Țuican de la parohia Zervesti și pr. Virgil Voinea de la parohia Borlova. Slujba a fost oficiată în Capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, la care au participat un grup de elevi, de la Școala Gimnazială „Trandafir Cocărlă”- Turnu Ruieni, care au venit însoțiti de profesorul de religie Cristi Bona și de asemenea un grup de copii și tineri de la Parohia Borlova. Aceștia, s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la sfârșit au susținut un program artistic, recitând poezii religioase.

În cadrul acestui program, dl. profesor a prezentat un scurt istoric al acestei comunități în care a menționat că: „Satul Cicleni este atestat documentar în anul 1572 când Nicolae Marghay îl amanetează lui Gaspar Osztrovy. În anul 1788, satul a fost incendiat. Pe vatra acuală a satului există o capelă cu hramul «Sf. Mare Mucenic Dimitrie» construită din cărămidă, acoperită cu țiglă, având dimensiunile de 4x4 m, ridicată pe la anul 1912. Pe pereții interiori se disting vag urme de pictură”.

În încheierea acestui program, în semn de binecuvântare și mulțumire, părinții slujitori au oferit tuturor copiilor prezenți, iconițe și dulciuri, iar credincioșilor prezenți le-au oferit pachete cu alimente.

„Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor” este motto-ul Proiectului educativ-religios „Copiii, colindele şi Biserica”, aprobat în acest an şcolar de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în cadrul Calendarul Activităţilor Educative Judeţene 2016.

Deoarece între Şcoala Gimnazială Poiana şi Biserica din localitate există o colaborare fructuoasă, toţi elevii şcolii şi preşcolarii însoţiţi de domnul profesor de Religie Duma Cornel-Lucian şi doamna educatoare Borlovan Liliana au participat în cadrul săptămânii Şcoala Altfel la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, la finalul căreia mai mulţi copii s-au împărtășit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Părintele paroh Alexandru Cătălin-Mihăescu le-a ţinut elevilor și un cuvânt de învăţătură despre însemnătatea Sfintei Liturghii a darurilor înainte sfinţite. Elevii au mers apoi la şcoală, unde au vizionat filme religioase şi au învăţat să cânte colindul de Florii şi stările Prohodul Domnului.

Tot în duhul apropierii elevilor de cele duhovniceşti, părintele paroh alături de familia sa i-a însoţit şi sprijinit pe elevii şcolii la concursurile organizate de Episcopia Caransebeşului în urma cărora corul şcolii coordonat de domnul profesor de religie Duma Cornel-Lucian a obţinut locul 1 pe cercul Pastoral Misionar Valea-Timişului, iar apoi în semn de mulţumire către Dumnezeu, cu toţii au cântat priceasna „Aşa grăieşte Domnul slavei” în bisericuţa Mănăstirii Piatra Scrisă.

Elevii însoţiţi de domnul profesor de religie şi de alţi credincioşi au luat şi ei parte la seara duhovnicească din biserica parohială Poiana, la întâlnirea cercului Pastoral Misionar Valea-Timișului, iar la final aceştia au intonat câteva pricesne.

Comuniunea şi apropierea elevilor de Dumnezeu şi de biserică în cadrul acestui proiect s-a realizat şi la Şcoala Gimnazială Specială Caransebeş deoarece elevii şcolii au luat parte la Taina Sfântului Maslu săvărşit de părintele Codrea Nicolae alături de alţi preoţi în capela Complexului de Servicii Sfântul Vasile cel Mare. Totodată în această săptămână părintele Nicolae împreună cu alţi preoţi i-au spovedit şi împărtăşit pe elevii Şcolii Gimnaziale Speciale Caransebeş.

Proiectul copiii, colindele şi biserica este coordonat de Şcoala Gimnazială Poiana şi este derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Specială Caransebeş, Episcopia Caransebeşului, Biserica Poiana, Primăria Buchin şi Complexul de servicii sociale Sfântul Vasile cel Mare.

„Şcoala altfel” în Protopopiatul Reşiţa

Între activităţile educative ale programului naţional „Şcoala altfel” s-au enumerat şi participări sau vizite la lăcaşele de cult din municipiul Reşiţa. Unul dintre obiectivele care s-a bucurat de prezenţa elevilor a fost şi Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Câlnic. „Să ştii mai multe, să fii mai bun” este programul naţional după care s-au ghidat multe cadre didactice care au ales şi Biserica ca spaţiu de recreere şi meditaţie duhovnicească. Elevi din clase primare şi gimnaziale sau preşcolari de la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa, coordonaţi de domnii profesori Rădoiţă Iovanovici, Pînzariu Paula-Aurora şi Liol Hildegard-Maria au participat la Liturghia Darurilor înainte sfinţite, o bună parte dintre ei fiind împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La final părintele paroh le-a vorbit elevilor despre importanţa prezenţei lor la biserică, necesitatea Sfintelor Taine şi stăruinţa în rugăciune şi virtute pe care fiecare creştin trebuie să o deprindă încă din copilărie la care actul educativ al orei de religie are un fundamental. A fost vizitată apoi biblioteca şi colecţia muzeală a parohiei precum Colecţia Muzeală „Costel Rob” a localităţii Câlnic. Vizita s-a încheiat cu semnarea unui acord de parteneriat între profesorii cu clasele prezente şi parohie iar elevii au fost răsplătiți cu daruri.

„Dar din dar se face rai”

Și copiii de la Centrul Social „Sfânta Treime” din Oţelu Roşu, au avut bucuria să colaboreze cu tinerii de la Centrul de tineret „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitate săptămâna trecută. Simţind căldura prieteniei, copiii şi tinerii, au înţeles că doar atunci când aduci un zâmbet pe chipul aproapelui poţi să fi cu adevărat fericit.

Totodată tinerii au oferit daruri aduse de oameni cu suflet, prietenilor mai mici, în incinta capelei şcolare „Sfânta Treime” a Liceului Bănăţean. Acţiunea s-a realizat cu sprijinul pr. prof. Vasiloni Vidu, prof. Popa Simona, prof. Lungu Gerlinde, asint. social Vasiloni Aurora, copiii bucurându-se de liniştea ce o simte în suflet fiecare creştin în preajma Sărbătorilor Pascale.

Pregătirea tinerilor elevi pentru Sărbătoarea Învierii

Săptămâna trecută și tinerii elevi de la Școala Generală Nr. 3 din Moldova Nouă, însoțiți de doamnele profesoare au participat la o lecție de catehizare propusă de d-na preoteasă Matei Cristina, profesor de religie în cadrul unității de învățământ amintite. Astfel în urma parteneriatului încheiat între Biserică și Școală, copiii au luat parte la acest eveniment religios desfășurat în Biserica “Sf.Împ.Constantin și Elena” din Orașul Moldova Nouă. Aici au fost întâmpinați de părintele paroh Remus Căta care le-a făcut o scurtă prezentare a istoricului Bisericii, pentru că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la târnosirea locașului de cult, după care a ținut o lecție cateheză despre însemnătatea rugăciunii și a pocăinței în viața unui copil.

A urmat spovedania elevilor, timp în care s-au cântat pricesne, au studiat cărțile ce alcătuiesc biblioteca bisericii într-un număr de peste 250 de volume, iar apoi au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, urmând ca în Duminica Floriilor să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

Data: 22 aprilie 2016 • Vizualizări: 738