Biserica din Apateu în haine de sărbătoare

Biserica din Apateu în haine de sărbătoare

Album foto
Biserica Parohiei din Apateu, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a îmbrăcat haină de mare sărbătoare, fiind resfințită sâmbătă, 6 mai 2017, de un sobor de 5 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu numeroși preoți și diaconi, din Ungaria și România
Autor: Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Biserica Parohiei din Apateu, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a îmbrăcat haină de mare sărbătoare, fiind resfințită sâmbătă, 6 mai 2017, de un sobor de 5 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu numeroși preoți și diaconi, din Ungaria și România.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului, la acest eveniment de mare trăire și spiritualitate românească, au mai luat parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Resfințirea locașului de cult a fost prilejuită de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani de părintele paroh Origen Sabău, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Protopop de Dobrițân, care și-a aniversat și 20 de ani de vrednică slujire preoțească, misionar-pastorală și culturală în Parohia Apateu. Totodată, a fost sărbătorită împlinirea a 210 ani de la terminarea bisericii din zid de la Apateu.

Odată cu resfințirea bisericii din Apateu, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și Făcătorul de Minuni, aceasta a primit și cel de-al doilea hram, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Totodată, a fost sfințită și o troiță de lemn, în stil maramureșean, așezată la intrarea în curtea bisericii, precum și lucrările efectuate în interiorul locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La eveniment au luat parte oficialități din Ungaria și România, dar și aproximativ trei sute de credincioși din Apateu, dar și din alte localități românești din cele două țări.

Cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, care a subliniat importanța deosebită a acestei sărbători ce a adunat numeroși ierarhi, clerici și credincioși din Ungaria și România, pentru a sărbători aniversarea bisericii din Apateu și a preotului ei paroh, scoțând în evidență virtutea deosebită a răbdării, așa cum ne este ea prezentată de Sfântul și Dreptul Iov, cel mult răbdător, pe care îl sărbătorim în această zi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan, Chiriarhul locului, a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de prețuire și binecuvântare, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, Părintelui Origen Sabău și același Ordin, pentru mireni, Domnului Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii și Vicepreședintele Autoguvernării Românești Locale din Apateu.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Iustin al Maramureșului a dorit să îi ofere preotului paroh și Crucea Voievodală Maramureșeană, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în semn de apreciere pentru toate realizările din cei 20 de ani de slujire preoțească la Apateu.

La rândul său, cu multă bucurie și emoție, părintele paroh Origen Sabău a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru sărbătoarea de acum, dar și pentru tot ceea ce a reușit să facă de-a lungul anilor doar prin ajutorul Lui. A mulțumit, de asemenea, Ierarhilor care au împodobit sărbătoarea de la Apateu, cu prezența, binecuvântarea și rugăciunea lor și le-a oferit acestora câte o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Iisus, numită „Dulcea Sărutare”.

Toți cei prezenți la slujbă au participat, apoi, la o agapă comună frățească, oferită din partea parohiei, la căminul cultural.

Odinioară, credincioșii români din Apateu aveau o biserică modestă de lemn. După demolarea acesteia, a început construirea unei biserici din zid, în anul 1799, care a fost finalizată în 1807 și este actuala biserică parohială.


Data: 7 mai 2017 • Vizualizări: 2488