Biserica din Bogâltin, târnosită după 150 de ani

Biserica din Bogâltin, târnosită după 150 de ani

Album foto
În Duminica a V-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica parohiei Bogâltin
Autor: Serviciul Prezidial
Deşi a început a se zidi în anul 1854, biserica parohiei Bogâltin nu a fost târnosită niciodată. Vitregiile vremurilor constituite de vidul misionar al autorităţilor bisericeşti sârbeşti, care nu târnoseau bisericile românilor ortodocşi din Banat, ci delegau protopopi care să sfinţească bisericile, au făcut ca multe biserici construite în secolul XIX să nu fie târnosite.

În acest context istoric biserica din Bogâltin şi-a aşteptat consacrarea prin Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului la data de 27 iunie 2010. După renovarea interiorului şi exteriorului bisericii, delegatul chiriarhal a constatat că sfântul jertfelnic nu a fost târnosit niciodată. Astfel sfânta masă a fost rezidită şi primenită pentru a primi sfintele moaşte.

În cadrul Sf. Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul pedagog Petru Vasilescu pentru Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, iar părintele paroh Cristian Rădulescua fost hirotesit sachelar.

La sfârşitul Sf. Liturghii Chiriarhul locului a oferit un act de cinstire domnului primar al comunei Cornereva, edil care a sprijinit consistent misiunea Bisericii în comunităţile ortodoxe din satele aparţinătoare comunei pe care o reprezintă.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a îndemnat pe credincioşii prezenţi: „Să nu ne asemănăm oamenilor din ţinutul Gadaarei care l-au alungat pe Mântuitorul Iisus din cetate, după ce i-a vindecat pe cei doi demonizaţi, ci să-L păstrăm în inimi şi în suflet.

În încheierea evenimentului, toţi credincioşii prezenţi, bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici au trecut prin faţa sfintei mese în sfântul altar şi s-au închinat Sf. Jertfelnic, potrivit tradiţiei Bisericii noastre.
Data: 28 iunie 2010 • Vizualizări: 1578