Biserica din parohia Domaşnea va fi târnosită

Biserica din parohia Domaşnea va fi târnosită
Preasfinţitul părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va târnosi duminică 17 octombrie 2010 biserica parohiei Domaşnea din protopopiatul Băile Herculane.
Autor: Serviciul Prezidial
Biserica din Domaşnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a dat concurs nelimitat şi a adus chiar un arhitect de la Viena. Nu mai puţin însă au contribuit credincioşii, dintre care unii şi-au vândut pământurile, numai ca Biserica să poata fi terminată. Biserica a fost pictată în anul 1823 de Dimitrie Popovici, iar pictura a fost refăcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oraviţa in anul 1834.

Deşi documentele menţionează de sfinţirea bisericii în anul 1833 la data de 5 iulie de către episciopul ortodox sârb Maxim Minulovici, s-a constatat că în sfânta masă nu au fost aşezate sfintele moaşte, biserica fiind doar binecuvântată.

Odată cu restaurarea bisericii, atât în interior, cât şi în exterior, în urma cercetării chiriarhale s-a constatat că în sfânta masă nu sunt sfintele moaşte, drept pentru care biserica va fi târnosită de către Întâistătătorul Eparhiei, la data de 17 octombrie 2010.

Comuna Domaşnea repreznită un reper administrativ, dar şi spiritual pentru judeţul Caraş-Severin şi pentru Eparhia Caransebeşului. Declarată de către venerabilul istoric Nicolae Iorga, biserică monument istoric naţional, edificiul eclezial din Domaşnea străjuieşte înălţimea „Ciregăului” deasupra văii Timişului, care brăzdează munţii Banatului.

Un aspect indeit îl constituie faptul că biserica parohiei Domaşnea are ca ocrotitor pe Sf. Atanasie al Athonului, fiind singura parohie din Eparhie cu acest hram. Documentele menţionează că acest hram a fost atribuit de către episcopul sârb Maxim Minulovici, care a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii sfântului athonit.

Slujba de târnosire va începe la ora 9.00, iar mai spoi se va săvârşi sf. Liturghie arhierească, la care sunt aşteptaţi mulţi credincioşi, care în final se vor putea închina înaintea sfântului jertfelnic, potrivit tradiţiei Bisericii noastre.

Data: 15 octombrie 2010 • Vizualizări: 1254