Biserica din Parohia Pojejena a fost resfințită

Biserica din Parohia Pojejena a fost resfințită

Album foto
Pe Clisura Dunării, în Parohia Pojejena a fost astăzi zi de bucurie duhovnicească deoarece a fost binecuvântat exteriorul bisericii parohiale „Sfânta Treime” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”
Autor: Serviciul Prezidial
Pe Clisura Dunării, în Parohia Pojejena din Protopopiatul Moldova Nouă a fost astăzi zi de bucurie duhovnicească deoarece a fost binecuvântat exteriorul bisericii parohiale „Sfânta Treime” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Mulți credincioși au venit de dimineață să participe la slujba de sfințire a sfântului locaș săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

După sfințirea exteriorului Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în prezența unui număr însemnat de credincioși și a autorităților locale. Pentru osteneala părintelui paroh Ilie Oltean în a înfrumuseța sfântul locaș, Părintele Episcop Lucian l-a hirotesit iconom. De asemenea și celor ce s-au alăturat părintelui în această lucrare chiriarhul le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie Preasfințitul Lucian a sfințit și casa parohială și ea renovată în ultima perioadă.

„Aici la Pojejena este o parohie dinamică cu o turmă cuvântătoare deosebit de atașată de sfânta biserică și un lucru important este faptul că există o armonie între administrația locală și oficiul parohial. Ne-am bucurat foarte mult în această duminică de octombrie să vedem și aici la Pojejena un preot dinamic, harnic, dar și credincioși care iubesc podoaba casei lui Dumnezeu și își iubesc păstorul rânduit. Îi mulțumim Domnului pentru această zi minunată petrecută aici pe Clisura Dunării și Îl rugăm pe Arhiereul Cel Veșnic să ne dăruiască și în continuare duminici plăcute pe care să le petrecem în mijlocul preoților și credincioșilor din eparhia noastră. Totodată, Îl rugăm să binecuvinteze și această comunitate, pe preotul, ctitorii și binefăcătorii acestei frumoase și fruntașe parohii din cadrul eparhiei Banatului Montan”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Parohia românească din localitatea Pojejena a fost înfiinţată în anul 1892 în urma despărţirii ierarhice de Biserica Ortodoxă Sârbă. Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost construită între anii 1902 şi 1907 din piatră şi cărămidă şi a fost pictată pentru prima dată în 1907, necunoscându-se numele pictorului. Între 1993 şi 1994, pictura în frescă a fost realizată de Cecilia şi Radu Husarciuc din Bucureşti. Biserica mai adăposteşte şi icoanele „Maicii Domnului“, „Buna Vestire“ şi „Sfântul Grigorie Dialogul“, lucrări mai vechi de anul 1907, numele pictorului fiind necunoscut.


Data: 8 octombrie 2017 • Vizualizări: 2291