Biserica din Ticvaniu Mare împodobită de sărbătoare

Biserica din Ticvaniu Mare împodobită de sărbătoare

Album foto
În Duminica Sfinților Constantin și Elena, exteriorul și interiorul Bisericii „Învierea Domnului” au fost resfințite
Autor: Serviciul Prezidial
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena le-a adus credincioșilor din Parohia Ticvaniu Mare, Protopopiatul Reșița o bucurie aparte. După ce toată comunitatea s-a alăturat părintelui paroh pentru a contribui la lucrările de restaurare și înfrumusețare a Bisericii cu hramul „Învierea Domnului”, duminică, 21 mai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat sfântul locaș.

„În Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, sfințim în această duminică pictura, icoanele care împodobesc biserica din Ticvaniu Mare, o biserică închinată praznicului praznicelor, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, și de acum înainte această biserică este închinată și Duminicii tuturor Sfinților Români. Ne bucurăm foarte mult că în acest an sfințim o pictură nouă la Ticvaniu Mare. Sfințim această pictură în perioada pascală pentru că această biserică este închinată Învierii Domnului. Suntem în Duminica a 6-a după Sfintele Paști, deci încă suntem sub influența praznicului Învierii. Și ne bucurăm că am reușit în această perioadă pascală să sfințim biserica „Învierii Domnului” din Ticvaniu Mare. De aceea, se cuvine să îl felicităm pe părintele paroh, Sergiu Dalea, care a primit din partea noastră o binemeritată distincție, și anume a fost hirotesit întru iconom.”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Preasfinția Sa a săvârșit Slujba de sfințire a bisericii, după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la care au participat un număr mare de credincioși, copii îmbrăcați în costume populare, precum și autorități locale. Pentru toată strădania și jertfa depusă părintele paroh Sergiu Dalea a fost hirotesit de către ierarh iconom, iar celor care au fost alături de părintele Sergiu, Preasfințitul Lucian le-a oferit acte de cinstire, Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Târnosirea Bisericii cu hramul „Învierea Domnului” din Ticvaniu Mare a fost făcută în 5 noiembrie 1978 în timpul arhipăstoririi vrednicului de pomenire mitropolitul Nicolae Corneanu, de către PS Timotei Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului. Pictura sfântului locaș a fost efectuată de pictorul bisericesc Cristian Țighir, în tehnica tempera. Această sfântă biserică a primit cu ocazia sfințirii din Duminica a 6-a după Paști și un al doilea hram al „Duminicii Tuturor Sfinților Români”.


Data: 22 mai 2017 • Vizualizări: 3316