Biserica nou construită din Stăncilova a fost târnosită

Biserica nou construită din Stăncilova a fost târnosită

Album foto
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a târnosit biserica din Filia Stăncilova a Parohiei Șopotu Nou, Protopopiatul Băile Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în Duminica a 20-a după Rusalii în Filia Stăncilova a Parohiei Șopotu Nou din Protopopiatul Băile Herculane. Credincioșii de aici l-au primit cu bucurie încă de la orele dimineții în biserica nou construită. Cu acest prilej ierarhul a târnosit biserica recent terminată, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La acest moment important din viața localității au fost prezente și autoritățile locale, precum și un număr însemnat de credincioși, care au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine Sfântului Jertfelnic. În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh Samuel Cornel Șendroni a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar tuturor ctitorilor și binefăcătorilor, care au contribuit la ridicarea bisericii li s-a oferit acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„După cinci ani de osteneală și jertfă părintele Samuel, dimpreună cu toți ctitorii, care azi au primit acte de cinstire din partea noastră, au reușit să finalizeze o biserică atât de necesară pentru cei aproximativ 250 de credincioși, care viețuiesc pe aceste meleaguri. Am considerat de bine ca pe lângă hramul inițial, această biserică să mai aibe un al doilea hram și anume sărbătoarea de astăzi «Sfântul Apostol și Evanghelist Luca», mai aleas că în urmă cu două săptămâni moaștele sfântului au binecuvântat Eparhia noastră. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să avem un timp favorabil, ca astăzi să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește, văzând cu ochii noștri un vis împlinit, o biserică înălțată pentru credincioșii harnici și darnici din acest colț al Episcopiei istorice a Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Filia Stăncilova a fost pusă în 19 iunie 2010, de către Preasfințitul Părinte Lucian. Localitatea Stăncilova este o aşezare izolată situată între Valea Almăjului şi Cheile Nerei, fiind un sat cu case răsfirate pe dealuri. Credincioşii, păstrători cu sfinţenie ai tradiţiilor şi meseriilor arhaice, moştenite de la înaintaşi şi foarte ataşaţi de Biserică, nu au beneficiat de un locaş de cult propriu, fiind nevoiţi să parcurgă 8 kilometri prin pădure până la biserica parohială din Şopotu Nou.


Data: 19 octombrie 2015 • Vizualizări: 525