Biserica Ortodoxă Română din Sărcia şi-a prăznuit octotitorul

Biserica Ortodoxă Română din Sărcia şi-a prăznuit octotitorul
La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Biserica Ortodoxă Română din Sărcia, Serbia, şi-a sărbătorit hramul
Autor: Pr. Petru Berbentia
La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Biserica Ortodoxă Română din Sărcia, Serbia, şi-a sărbătorit hramul. Ca în fiecare an, şi anul acesta comunitatea românească din acest sat de la graniţa Serbiei cu România a organizat manifestări religioase şi culturale închinate acestui eveniment deosebit din viaţa parohiei. Astfel, prin purtarea de grijă a preşedintelui consiliului parohial, Aurel Jorj şi prin implicarea specială a câtorva membrii ai parohiei, din care amintim pe Valeri Moşescu, Jana Miloş, Nicoleta Suciu şi Iancu Murărescu, praznicul din acest an a fost întregit prin ianugurarea unei biblioteci româneşti.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un impresionant sobor de preoţi din care au făcut parte pr. Petru Drăghicescu, protopopul Toracului, pr. Petru Berbentia de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa, pr. Ciprian Costiş din Bocşa Montană, pr. Dumitru Ioan din Dobra, judeţul Hunedoara, pr. Iovan, parohul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Sărcia şi pr. Cristian Popi, cel care administrează Parohia Sărcia. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul de bărbaţi „Armonia” al Bisericii Ortodoxe Române din Toracul Mare. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, pr. Petru Berbentia a vorbit despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, precum şi despre exemplul său de luptă şi jertfă pentru Hristos, luptă care se cere şi celor ce sunt minoritari în comunităţile în care trăiesc de sute de ani. Totodată, a subliniat şi faptul că deşi foarte mulţi uită că sunt români, creştinii din Sărcia nu vor să uite rugăciunile şi cântările înălţate către Dumnezeu, în limba strămoşilor, în limba română.

După otpustul Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu în anul ce a trecut. De asemenea, s-au binecuvântat şi prinoaselor oferite de Jana Miloş, care a fost „naşa” hramului din acest an. Ca o predare a ştafetei şi ca un exemplu de continuitate, Nicoleta Suciu a preluat grijile pentru oraganizarea sărbătoririi hramului de anul viitor. La finalul celor petrecute în Biserică, pr. Petru Berbentia a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului şi a oferit mai multe cărţi pentru biblioteca nromâneascp. Apoi, pr. Petru Drăghicescu a dat glas mesajului Preasfinţitului Daniil, Episcopul locţiitor al Daciei Felix, iar pr. Ciprian Costiş a oferit din partea parohiei sale, precum şi a delegaţiei numeroase ce l-a însoţit, un candelabru pentru Biserica din Sărcia, în baza protocolului de bunăfrăţietate încheiat în urmă cu doi ani.

O nouă bibliotecă românească în Serbia

Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie festivă, oficiată cu prilejul hramului bisericii parohiale, au luat parte la inaugurarea bibliotecii româneşti din Sărcia. După tăierea panglicii de inaugurare, preoţii slujitori au oficiat o slujbă de sfinţire şi binecuvântare a lăcaşului de cultură. Pr. Petru Berbentia, iniţiatorul acestui proiect de înfiinţare a unor biblioteci parohiale româneşti în Serbia, a adresat celor de faţă un cuvânt de mulţumire, apoi a vorbit Iancu Murărescu, redactorul foii româneşti de cultură „Sărcia”, care a oferit celor prezenţi ultimul număr al publicaţiei dar şi multe informaţii despre vechea bibliotecă parohială care a fost desfiinţată. Se pare că în anul 1924 erau înscrişi la bibliotecă peste 400 de cititori, iar în prezent secţia românească a şcolii primare din localitate numără doar 10 elevi.

La finalul manifestărilor religioase şi culturale, comunitatea românească din Sărcia a oferit o agapă frăţească la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi. Cu toţii au hotărât să continue munca pentru promovarea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor tuturor românilor care se află departe de ţară.

Data: 29 octombrie 2012 • Vizualizări: 731