Biserica parohială din Ilidia la 220 de ani de la târnosire

Biserica parohială din Ilidia la 220 de ani de la târnosire

Album foto
În Duminica a 7-a după Paști, cu o săptămână înainte de Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica ce poartă hramul acestui praznic, din Parohia Ilidia, Protopopiatul Moldova Nouă a fost resfințită
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 7-a după Paști, cu o săptămână înainte de Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica ce poartă hramul acestui praznic, din Parohia Ilidia, Protopopiatul Moldova Nouă a fost resfințită. Credincioșii din această comunitate, deși mică fiind, au venit în număr mare să se roage împreună cu preotul paroh și cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului ca să se pogoare Duhul Sfânt și să fie binecuvântate lucrările ce s-au efectuat în ultima vreme la acest sfânt locaș. Preasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a exteriorului bisericii, a interiorului și a sfântului Altar, după care a sfințit și un monument renovat, închinat eroilor ce s-au jertfit în primul război mondial și o plachetă ridicată în memoria celor deportați în Bărăgan în anul 1947 și a celor care au apărat Ortodoxia în timpul comunismului.

În continuare Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica, care a fost târnosită cu 220 de ani în urmă, în data de 28 mai, 1797. Preotul paroh Adrian Boboc, pentru osteneala și jertfa pe care a depus-o alături de credincioși la înfrumusețarea sfântului locaș, a fost hirotesit iconom. De asemenea, tuturor celor care s-au implicat în lucrările efectuate la Casa lui Dumnezeu, Părintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

„Ne bucurăm că aici la Ilidia deși mai sunt 84 de credincioși avem un preot stabil și o casă parohială ridicată din temelie pe care astăzi am binecuvântat-o. Îi mulțumim Domnului că avem preoți și în parohii misionare, avem credincioși harnici și darnici, care știu să păstreze valorile moștenite de la moșii și strămoșii noștri, aceste biserici monumentale ridicate în timpul regimului habsburgic, care bineînțeles din când în când trebuiesc renovate și înfrumusețate”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Comunitatea s-a îngrijit în ultima vreme să reconstruiască și casa parohială, iar cu acest prilej Chiriarhul a binecuvântat și locuința unde părintele paroh împreună cu familia va locui. Pe lângă bunii credincioși, la această zi de sărbătoare au fost prezente și autorități locale, precum și copii și tineri, care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Biserica parohială din localitatea Ilidia, protopopiatul Moldova Nouă este construită din piatră, în stil baroc vienez și a fost târnosită în anul 1797 de către episcopul Vârșețului și Caransebeșului, Iosif Ivanovici de Șacabent. Pictura este murală în ulei realizată între 1904-1905 de Eugen Spane din Timisoara.

În cursul după-amiezii Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit o troiță ce a fost ridicată în apropierea Bisericii parohiale cu hramul „Înălțarea Domnului” din Parohia Ciclova Română, Protopopiatul Moldova Nouă, în parcul din centrul localității. Au fost prezente autorități locale, copii și tineri, precum și credincioși ai acestei parohii.


Data: 29 mai 2017 • Vizualizări: 2763