Biserica parohiei Berzasca a fost târnosită

Biserica parohiei Berzasca a fost târnosită

Album foto
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica parohiei Berzasca din protopopiatul Oraviţa, în ziua prăznuirii hramului bisericii.
Autor: Serviciul Prezidial
Un număr mare de credincioşi din parohia Berzasca au luat parte la slujba de târnosire a bisericii din localitate, eveniment desfăşurat la praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii lăcaşului de cult al comunităţii.

Biserica a fost construită în anul 1836 din piatră, având iconostasul din cărămidă, pictura fiind executată în anul 1836 de către Dimitrie Turcu şi Dimitrie Popovici, în ulei. Prima sfinţire a bisericii a avut loc în anul 1836, la data de 27 iulie de către Iosif Raiacici, Episcopul Vârşeţului, în timpul păstoririi preotului Nicolae Ezdimirovici.

Pictura existentă exclusiv în altarul bisericii a mai fost restaurată în anul 1978 în timpul păstoririi preotului Ioan Grigoriţă, de către restauratorul Grigorie Popescu din Bucureşti. În anul 2009, biserica a fost restaurată în exterior şi interiorr, pictându-se întreg interiorul bisericii în tehnică tempera de către pictorul Rita Aldea din Reşiţa.

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Lucian a săvârşit dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sf. Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Cristian Ienea, care într-un timp foarte scurt a revitalizat viaţa duhovnicească, dar şi administrativă a parohiei. Alături de bunii săi credincioşi sfinţia sa a restaurat atât biserica parohială, cât şi casa preotului.

În cuvântul de învăţătură Chiriarhul amintea: „La această sărbătoare a cereştilor cete celor fără de trup, a sfinţilor îngeri sau a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, am avut bucuria de a participa la dumnezeiasca Liturghie în parohia dumneavoastră, cu prilejul prăznuirii ocrotitorilor. Mai mult decât atât am consacrat în această zi de praznic altarul parohiei dumneavoastră, care nu a avut sfinte moaşte în sfântul jertfelnic, sfinţind deopotrivă şi salba de lucrări pe care dumneavoastră le-aţi efectuat la biserica parohială. Acest praznic de astăzi are o însemnătate deosebită pentru Biserica noastră, deoarece în această zi se fac slujbe de pomeniri pentru cei trecuţi la cele veşnice. Tradiţia înaintaşilor păstrată în zona Banatului mărturiseşte că în această zi îngerii poartă rugăciunile de pe pământ şi le duc înaintea tranului Preasfintei Treimi pentru iertarea păcatelor celor dragi ai noştri trecuţi la Domnul. Aşadar şi noi astăzi am înălţat rugăciune de pomenire ctitorilor sfânt locaşului acestuia zicând . Nu mai puţin felicităm şi pe ctitorii care au restaurant această biserică monument istoric, locaş de cult care avea atâta nevoie de aceste lucrări”. Mai apoi Ierarhul a acordat acte de cinstire şi diplome de vrednicie acelor credincioşi care s-au evidenţiat în mod deosebit în sprijinirea lucrărilor efectuate la biserică.

Cuvinte de recunoştinţă au fost adresate de părintela paroh şi de către consiliul parohial, Preasfinţiei Sale şi tuturor celor de faţă, administraţiei locale şi tuturor donatorilor. În încheiere domnul primar al comunei Berzasca a cordat Preasfinţiei Sale, titlul de cetăţean de onoare al comunei Berzasca, în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru implicarea în viaţa duhovnicească şi administrativă a parohiei Berzasca. Mai apoi toţi credincioşii au avut posibilitatea să se închine înaintea sfintei mese târnosite, eveniment unic pentru o comunitate parohială.

Data: 8 noiembrie 2010 • Vizualizări: 1228