Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa a fost resfințită

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa a fost resfințită

Album foto
În duminica a 6-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa pentru a binecuvânta exteriorul bisericii și noua pictură
Autor: Serviciul Prezidial
La biserica Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa s-au efectuat lucrări de amenajare în ultima perioadă. Totodată și pictura din interiorul sfântului locaș a fost refăcută și completată. În duminica a 6-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în parohia bocșeană din Protopopiatul Reșița pentru a binecuvânta exteriorul bisericii și noua pictură. După slujba de sfințire Părintele Episcop s-a rugat împreună cu credincioșii acestei comunități parohiale și la Sfânta Liturghie. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în sfântul locaș, la slujbă participând credincioși din parohie, dar și un grup de credincioși din Parohia Ortodoxă Română din Sărcia - Serbia, cu care Biserica din Bocșa este înfrățită.

„Ne-am bucurat foarte mult că această biserică monument-istoric a fost restaurată în ultima vreme, mai ales interiorul a fost împodobit cu o preafrumoasă pictură. Au fost câteva scene care s-au restaurat și s-a completat pictura de către doamna Rita Aldea, astfel încât avem la ora actuală o biserică pictată în întregime. De asemenea, ne bucurăm că aceste lucrări au fost binecuvântate în acest an al unității de credință și de neam și anul făuritorilor Marii Uniri, pentru că la această biserică a slujit și protopopul Mihail Gașpar, cel care a participat la 1 decembrie 1918 ca membru în Marele Sfat Național de la Alba Iulia. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze lucrarea misionară a preotului și a credincioșilor din această parohie și în același timp ne rugăm ca Dumnezeu să le dăruiască odihnă celor care au slujit aici, între care îl pomenim pe Mihail Gașpar, cel care a fost un protopop vrednic, un mare prozator și un mare jurnalist”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La această zi de sărbătoare au fost prezenți și copiii și tinerii, membrii Centrului de tineret „Mihail Gașpar” al parohiei. Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Ciprian Costiș, iar bunilor credincioși ce s-au implicat în desfășurarea lucrărilor efectuate la biserică, ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” Bocşa Montană a fost ridicată între anii 1793-1798, în stil baroc. Sfântul locaș a fost pictat în 1843 de Dimitrie Turcu, apoi pictura a fost refăcută în 1931 de Ioachim Miloia și în 1990-1992 de Ștefan Gurmai.


Data: 14 mai 2018 • Vizualizări: 771