Biserica Schitului Feneș a fost târnosită

Biserica Schitului Feneș a fost târnosită

Album foto
Sute de credincioși au participat la hramul Schitului Feneş din județul Caraș-Severin, care şi-a cinstit miercuri, 9 noiembrie, ocrotitorul, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul
Autor: Serviciul Prezidial
Sute de credincioși au participat la hramul Schitului Feneş din județul Caraș-Severin, care şi-a cinstit miercuri, 9 noiembrie, ocrotitorul, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a poposit în mijlocul obştii monahale şi a târnosit biserica nouă a aşezământului monahal, construită în stil ștefanian. De asemenea ierarhul i-a dat cu această ocazie și un al doilea hram, „Sfântul Luca al Crimeii”. În continuare, ierarhul înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr impresionant de credincioşi, veniţi din tot Banatul, din Oltenia, dar şi din alte părți ale țării. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Hristofor Abălașei, starețul Schitului Feneș.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La sfârșit, potrivit tradiției, toți cei prezenți au intrat prin sfântul altar să se închine la sfânta masă, sfânta evanghelie și sfânta cruce. Ctitorilor și binefăcătorilor ce au contribuit la lucrările efectuate la așezământul monahal de la Feneș, Preasfințitul Lucian le-a oferit Ordinul eparhial Crucea „Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni, precum și Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.

Fericirea autentică în această viață pământească nu poate să se găsească decât în Liturghie și în slujirea lui Dumnezeu

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Preasfințitul Părinte Lucian a evidențiat viața Sfântului Nectarie Taumaturgul, îndemnându-i să mediteze la tot ceea ce a făcut sfântul tămâduitor începând de mic copil, pentru că el și-a asumat crucea încă din tinerețe. „Sfântul Nectarie a trăit 74 de ani propovăduindu-L pe Mântuitorul Iisus Hristos în mai multe orașe din Grecia. A suferit mult în viața pământească sfântul pe care noi îl cinstim astăzi, părintele Nectarie, pentru că s-a identificat cu Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, nu a fugit de jertfă, de pătimiri, de ocări și badjocuri, ci și-a însușit la propriu Cuvântul Mântuitorului care zice: «Oricine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Sfântul Nectarie din tinerețe a înțeles că trebuie să-L urmeze pe Hristos și că fericirea autentică în această viață pământească nu poate să se găsească decât în Liturghie și în slujirea lui Dumnezeu”, a arătat PS Lucian.

Schitul Feneş cu hramul Sfântul Nectarie a luat fiinţă în anul 2001, iar în septembrie 2008 a fost transformat în schit de călugări. Cadrul natural înconjurat de păduri de fag şi brad oferă un cadru prielnic pentru desfăşurarea de activităţi duhovniceşti, culturale şi sociale pentru credincioşii iubitori de spiritualitate ortodoxă.


Data: 10 noiembrie 2016 • Vizualizări: 2980