Bucuria împlinirii unei parohii misionare

Bucuria împlinirii unei parohii misionare
Comunitatea din Parohia Sub Margine, Protopopiatul Caransebeș se va bucura duhovnicește de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian
Autor: Pr. Matei-Cristian Vulpeș
Un nefericit incident a avut loc la 17 martie 2017, când altarul bisericii din Parohia Sub Margine, Protopopiatul Caransebeș, a luat foc din cauza unui scurt circuit conform constatării echipei de intervenție a pompierilor, biserica suferind mai multe pagube. Pictura a fost grav afectată, mai ales sfântul altar și iconostasul. Vrednicul părinte Alexandru Bujancă a depus multă osteneală în realizarea lucrărilor de reamenajare a sfintei biserici. A fost ajutat de credincioșii parohiei cu sume diferite în funcție de posibilitățile fiecăruia, de către Centrul Eparhial, de preoții Cercului Pastoral Valea Timișului, dar și de contribuția tuturor preoților din Protopopiatul Caransebeș. Văzând sacrificiul părintelui și a credincioșilor, pictorii Crețu Doru și Molcuți Oana-Maria au executat lucrarea de refacere a picturii.

Bucuria acestei jertfe va fi încununată de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Duminica a 4-a după Paști, 29 aprilie, când are loc resfințirea picturii și repecetluirea Sfintei Mese.

Micuțul cătun din Sub Margine cu 54 familii și 147 credincioși a fost filie a Parohiei Armeniş până în anul 2003. Bunii şi vrednicii credicioşi din Sub Margine veneau cu regularitate la sfânta biserică din Armeniş, iar o dată pe an în timpul verii, preotul, corul şi credincioşii din Armeniş, mergeau acolo, unde în aer liber, se săvârșea Sfânta Liturghie.

În anul 2003, fostul preot paroh al Feneşului, Manea Domilescu, a mobilizat credincioşii în vederea ridicării unei biserici aici. O femeie cu evlavie şi credinţă în Dumnezeu, Maria Godean a donat un teren de lângă şcoală, pentru construcţia bisericii.

Biserica din Sub Margine
În anul 2005, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin râvna şi zelul evlavioşilor credincioşi submărgineni şi a părintelui Manea, cu ajutorul susţinut al A.C.H. Feneş prin dl. Ing. Gabriel Popescu, şi alte ajutoare, se finalizează construcţia bisericii. Bucuria acestei izbânzi este încununată de târnosirea săvârşită în 2005, la 14 iulie, de Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului la vremea aceea.

În anul 2009, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, binecuvintează Parohia Sub Margine slujind aici Sfânta Vecernie și îndemnând credincioșii pentru realizarea picturii sfântului locaș. Astfel din anul 2009 se începe pictura în interiorul sfintei biserici de către pictorii Dănuţ Dorin Neda, Andrei Roşca şi Doru Creţu şi se termină în anul 2011. În data de 27 noiembrie 2011, cu mare bucurie şi într-un cadru festiv a avut loc slujba de binecuvântare a picturii de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.

Data: 28 aprilie 2018 • Vizualizări: 184