Bucuria tinereții trăite întru Hristos în Protopopiatul Caransebeș

Bucuria tinereții trăite întru Hristos în Protopopiatul Caransebeș

Album foto
Sâmbătă, 28 ianuarie, în demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș au avut loc o serie de manifestări cu și despre tineri, organizate în cadrul celei de-a treia ediții a Simpozionului „Tinerii ortodocși azi” dedicat Zilelor Tineretului Ortodox din Episcopia Caransebeșului
Autor: Roxana Novacovici
Ce frumoasă este tinerețea atunci când tinerii, prin tot ce fac, aduc mulțumire lui Dumnezeu! Și ce binecuvântată bucurie se revarsă în sufletele tinere în care semințele credinței și dragostei aduc roadele harului dumnezeiesc!

Astfel ar putea fi descrisă tinerețea de către tinerii din Protopopiatul Caransebeș care, sâmbătă, 28 ianuarie, au participat, începând cu ora 13, în demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș, la o serie de manifestări organizate în cadrul celei de-a treia ediții a Simpozionului „Tinerii ortodocși azi” dedicat Zilelor Tineretului Ortodox din Episcopia Caransebeșului. La acest eveniment, au participat centrele de tineret din Zăgujeni, Oțelu Roșu, Borlova, Teregova, Centrul de tineret „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” din Caransebeș.

În prima parte a evenimentului, centrele de tineret participante au prezentat referatele realizate pe tema „Iubirea între virtute și păcat”, urmată de expoziția fotografică cu tema „Tinerețe cu Hristos”. Prin aceste referate și fotografii, tinerii au încercat să înfățișeze cât mai bine cum percep ei iubirea, atât ca virtute, cât și ca păcat, dar și cum se poate trăi tinerețea, în comuniune cu Hristos și cu ceilalți tineri, astfel încât roadele ei să fie dulci și îmbucurătoare.

La finalul primei părți a evenimentului, au fost oferite premii din partea Episcopiei Caransebeșului pentru cea mai bună prezentare și cea mai bună expoziție de fotografie. Cea mai bună prezentare a referatului a avut-o Centrul de tineret din Teregova, care a adus în susținerea temei și o scenetă, iar pentru cea mai reușită expoziție fotografică a fost premiat Centrul de tineret din Oțelu Roșu.

În a doua parte a evenimentului, a avut loc conferința „Drumul spre Rai e pavat cu … poezie”, susținută de scriitorul Robert Șerban. Conferința a început cu mai multe acte artistice susținute de către tineri, precum recitaluri de poezii și interpretări muzicale. Tinerețea a prins glas prin glasurile tinerilor, exprimând frumusețe, energie, viață.

Invitatul conferinței, Robert Șerban, a reușit cu succes să păstreze atmosfera, menținând același ton tineresc, dezvăluind în propria-i persoană un prieten al tinerilor și un instrument creator în mâna Creatorului. A povestit despre felul în care L-a întâlnit pe Dumnezeu în viața sa și despre cum Îl reîntâlnește în fiecare experiență din viață, revelându-L, la rândul lui, în poeziile și scrierile sale.

A îndemnat tinerii să citească, să scrie, să fie curioși, să descopere. Cărțile pot ajuta tinerii să descopere lumea altfel, o lume mai bună, ajutându-i să se opună realității haotice, de multe ori distrugătoare, în care trăim, întâlnirea cu cartea fiind cea mai spectaculoasă întâlnire pe care un om o poate avea.

Învățături despre Dumnezeu, despre viață, despre tinerețe au fost împărtășite tuturor celor prezenți dintr-o inimă caldă în care harul dumnezeiesc se îmbină cu harul scriitoricesc, luând, astfel, naștere un eveniment despre care Robert Șerban consideră că trebuie repetat.

„A fost una dintre cele mai frumoase și mai “strong” întâlniri pe care le-am avut până acum, nu doar fiindcă în sală era un public tânăr și numeros, ci mai ales pentru că a fost un public curios. Care a ascultat atent și care a pus întrebări foarte bune, care a scos, timp de două ceasuri, untul din mine. M-am simțit excelent și mi s-a confirmat că, deseori, ceea ce numim provincie are zone de “aer” mult mai tari decât respirăm prin… capitale. Mi-am făcut prieteni noi în Caransebeș: oameni admirabili, ce se implică energic și serios în viața comunității”, subliniază invitatul conferinței.

Așadar, tinerețea a fost sărbătorită de către tinerii din Protopopiatul Caransebeș atât prin dezbaterea unor teme sensibile lor, cât și prin muzică, literatură, bucurie, toate cu binecuvântarea prezenței luminoase a lui Dumnezeu în inimile acestora.

Data: 31 ianuarie 2017 • Vizualizări: 1071