Bucurie și înnoire duhovnicească la Șoșdea

Bucurie și înnoire duhovnicească la Șoșdea

Album foto
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” din Parohia Șoșdea, Protopopiatul Reșița
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șoșdea, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. Totodată chiriarhul a sfințit o placă comemorativă în amintirea lui Ioan Ciucurel, țăran publicist și scriitor, fiu al satului. Pentru munca depusă în renovarea și înfrumusețarea bisericii părintele paroh Sorin Belu a fost hirotesit iconom-stavrofor iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea chiriarhului „Diploma de excelență Sf. Apostol și Evanghelist Luca”. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în straie populare. Tot cu acest prilej a fost sfințită și casa parohială.

„În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, poposim duhovnicește într-o parohie fruntașă din cadrul Episcopiei Caransebeșului, și anume în Parohia închinată tuturor Sfinților din localitatea Șoșdea. Am binecuvântat, cu ajutorul lui Dumnezeu, exteriorul bisericii, am sfințit placă comemorativă, în cinstea publicistului și scriitorului Ioan Ciucurel, originar din localitatea Șoșdea și am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În 2009, mai precis în 17 mai, cu ajutorul lui Dumnezeu, am târnosit această preafrumoasă biserică, o biserică reprezentativă din cadrul eparhiei noastre.. Îl felicităm din tot sufletul pe părintele paroh, Belu, și toată familia sfinției sale, dimpreună cu toți ctitorii și binefăcătorii bisericii și casei parohiale, îl felicităm pe domnul primar și pe toți cei care s-au implicat, cu timp și fără de timp, la înfrumusețarea și împodobirea bisericii, pe de-o parte, și a casei parohiale, pe de altă parte. Observăm că la Șoșdea există o lucrare articulată cu copiii și tinerii, fiii acestei localități. Foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine, mai ales că mâine începe noul an școlar.. Așteptăm cu nerăbdare ca anul viitor să târnosim și catedrala din Măureni, pentru că, în această comună, avem două biserici monumentale, o biserică mai veche, la Șoșdea, construită în 1926 și o biserică nouă, în Măureni, care se apropie de finalizare și sperăm în Anul Centenarului Marii Uniri, să fie târnosită această monumentală biserică din Măureni. Îi felicităm pe toți care au participat la Sfânta Liturghie și îl felicităm pe părintele paroh, care în acest an a împlinit 10 ani în parohia Șoșdea”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Localitatea Șoșdea este atestată documentar în anul 1343, iar biserica a fost construită în anul 1926 în stilul arhitectural eclectic, unic în Banat. Biserica a fost împodobită cu pictură în 1977 de Savin Constantin și apoi de Dan Vulcan. Biserica a fost târnosită în anul 1977 de către vrednicul de pomenire, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

În cursul după-amiezii ierarhul a vizitat bisericile în construcție din Măureni și Bocșa Română. La Parohia Adormirea Maicii Domnului - Bocșa Română chiriarhul i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe elevilor care vor începe noul an școlar.Data: 11 septembrie 2017 • Vizualizări: 2120