Bucurie și sărbătoare duhovnicească la biserica translatată „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

Bucurie și sărbătoare duhovnicească la biserica translatată „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

Album foto
Singura biserică translatată în perioada regimului comunist din Episcopia Caransebeșului și-a cinstit, la praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii
Autor: Serviciul Prezidial
Singura biserică din Episcopia Caransebeșului ce a fost translatată în perioada regimului comunist a îmbrăcat haine de sărbătoare astăzi la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Numeroși credincioși au venit la biserica Sfinților Arhangheli din municipiul Reșița pentru a se ruga împreună la hramul sfântului locaș. Alături de părinții slujitori și comunitatea de credincioși au fost prezenți și doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Carasnebeșului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Înainte de a săvârși Sfânta Liturghie cei doi ierarhi au sfințit o troiță ce a fost ridicată în curtea bisericii întru pomenirea celor ce au luptat pentru dreapta credință de-a lungul timpului, dar în special în perioada comunistă. De asemenea a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii, ctitorii și binefăcătorii bisericii Sfinții Arhangheli din Reșița. Sfânta Liturghie a fost oficiată în continuare în sfântul locaș de către Preasfințitul Părinte Lucian și Preasfințitul Părinte Nicodim, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

La final Părintele Episcop Nicodim și-a exprimat bucuria de a fi împreună în rugăciune de ziua hramului cu Preasfințitul Lucian, slujitorii și credincioșii bisericii. „La invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, am venit aici, la Biserica Petru Iacob în ziua de prăznuire a ocrotitorilor, a hramului, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Am pășit cu emoție într-o biserică a Reșiței. În această biserică am venit încă din copilărie, fiind aici în vizită la niște rude. După aceea, am venit aici ca ierodiacon. N-am mai văzut această biserică de peste 30 de ani. A fost translatată, e bine că se păstrează, e bine că nu s-a demolat, chiar dacă s-au construit blocuri pe locul unde a fost această biserică. Credincioșii sunt aproape, ei doar coboară și pot participa la Sfintele Slujbe ce se oficiază, la Sfânta Liturghie. Prin apropierea de Biserică, se apropie de Dumnezeu. Stau lângă biserică și au ocazia să vină în număr mai mare la slujbe, să se roage, să fie cu Dumnezeu, distanța fiind foarte mică. E o lucrare a lui Dumnezeu. Sfinții Arhangheli au mijlocit, ctitorii, preoții care au slujit aici, membrii consiliilor parohiale care au fost de-a lungul zecilor de ani, biserica având o vechime de aproape 150 de ani și au fost mulți susținători ai bisericii, mulți credincioși care i-au fost aproape și cred că Dumnezeu i-a purtat de grijă, știe el pentru rugăciunile cui, întrucât ea nu s-a demolat. Sigur că orașul avea biserici foarte puține și, dacă s-ar fi demolat, numărul lor ar fi fost mult mai mic și în aceasta se vede lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu. Suntem datori în această zi de sărbătoare a hramului, a Sfinților Arhangheli, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru că s-a păstrat această biserică. Mă bucur de slujirea pe care o desfășoară aici și lucrarea misionar-pastorală a părintelui protopop, a părintelui Cristian, cel de-al doilea preot al acestei biserici, desfășoară și o lucrare misionar-filantropică. Sunt preoți tineri, proeți cu evlavie, preoți care fac cinste Bisericii, merită respectul și prețuirea noastră și a credincioșilor”.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului,a precizat: „Ne-am bucurat astăzi foarte mult că la Reșița au venit mulți credincioși la biserică și de dimineață am venit cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și am sfințit o troiță în avlia bisericii pe care părinții de aici și credincioșii au ridicat-o cu multă evlavie și în memoria ctitorilor acestei biserici, dar și în memoria tuturor celor care au apărat Ortodoxia în timpul regimului comunist, pentru că știm în octombrie 1985 această biserică a fost translatată. De aceea, nu puteam fi în altă parte de Sfinții Mihail și Gavriil în Anul comemorativ 2017 închinat patriarhului Justinian și tuturor apărătorilor Ortodoxiei decât aici, la hramul acestei biserici răstignite de către regimul comunist. Dar iată că Mântuitorul Hristos, cel ce a biruit moartea și păcatul, a înviat și această comunitate, și această biserică și pe toți cei care slujesc și se roagă aici. Așadar, ne-am bucurat foarte mult să fim alături de preoții și credincioșii acestei parohii,, în special alături de părintele protopop Gheorghe Șuveți, care este foarte râvnitor și foarte evlavios în tot ceea ce înseamnă slujirea Bisericii și bineînțeles cea administrativă. Plecăm mulțumiți sufletește și Îi mulțumim Domnului că ne-a dăruit această bucurie duhovnicească și mulțumim Preasfințitului Nicodim, care a venit cu mult drag aici, mai ales că are și rude în Reșița și astăzi s-a întâlnit chiar la biserică cu o parte din rudele care viețuiesc în orașul de pe Bârzava. Le mulțumim tuturor credincioșilor și Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să apere pe mai departe această biserică și Îi rugăm pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să Îi ocrotească pe toți cei care iubesc această biserică pentru că această biserică a fost martirizată, dar iată că o vedem cum înflorește de la o zi la alta și din punct de vedere spiritual, și din punct de vedere material”.

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Reşiţa a fost ridicată în anul 1872 şi se află în centrul civic al municipiului Reşiţa. În anul 1985 autorităţile comuniste au translatat 55 de m locaşul de cult şi l-au înconjurat de blocuri.

La orele după-amiezii zeci de jandarmi şi credincioși au participat la o slujbă de Te Deum săvârşită de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului alături de un sobor de preoţi, la Biserica ortodoxă, din incinta Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, lăcaş de cult care îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil. Prezenţi la momentul de rugăciune de ziua Jandarmeriei Române au fost şi o parte din oficialităţile judeţene, cât şi conducătorii instituţiilor militarizate.


Data: 9 noiembrie 2017 • Vizualizări: 1295