Bucurie duhovnicească în Parohia Obreja

Bucurie duhovnicească în Parohia Obreja

Album foto
Zi specială a fost Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci pentru credincioșii din Parohia Obreja, Protopopiatul Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Zi specială a fost Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci pentru credincioșii din Parohia Obreja, Protopopiatul Caransebeș. Potrivit unei frumoase tradiții în această duminică se adună foarte mulți credincioși, membrii ai Asociației Oastei Domnului în parohia de pe Valea Bistrei. Alături de ei a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

La sfânta slujbă au participat și autoritățile locale, precum și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare specifice zonei Văii Bistrei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La momentul potrivit mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

„Am venit cu bucurie aici la Obreja pentru că în fiecare an în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci are loc adunarea Oastei Domnului. Frați și surori din Eparhia noastră, dar și din alte părți ale țării vin aici și se roagă pentru toată lumea, cântă lui Dumnezeu imne de laudă și tâlcuiesc împreună cu preoții desemnați cuvinte din Sfânta Scriptură. Astăzi a fost într-adevăr o bucurie și o înălțare duhovnicească, în primul rând la Sfânta Liturghie și iată cum frații și surorile din lucrarea Oastei Domnului, prin acest eveniment de astăzi știu să încheie în mod deosebit Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, în această duminică, când ne amintim de responsabilitatea pe care trebuie s-o avem fiecare în ceea ce înseamnă purtarea și asumarea crucii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost zidită înainte de anul 1780 şi pictată în 1834 de către Trifon Achimescu, apoi reparată şi pictată din nou de Ion Băleanu în anul 1937. Tot în 1937 s-a făcut şi actualul iconostas de lemn, iar pictura a mai fost restaurată în anul 1967. Biserica, monument istoric, este construită din piatră şi cărămidă în stil baroc.

Turnul, situat deasupra pronaosului, are înălţimea de 32 m şi este din cărămidă şi acoperit cu tablă de cupru, iar pardoseala este din plăci de ceramică cu motive populare. În 1999 s-au montat ferestre cu vitralii, iar în 2007 s-au efectuat reparaţii capitale. În anul 1995, în exterior au fost executate în mozaic de Murano icoanele „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, „Maica Domnului” şi „Sfinţii Arhangheli”. Parohia Obreja din Protopopiatul Caransebeş, prin numeroasele activităţi pastoral-misionare desfăşurate, este una dintre parohiile de frunte de pe Valea Bistrei şi din Episcopia Caransebeşului.


Data: 19 septembrie 2016 • Vizualizări: 529