Bucurie duhovnicească la așezământul monahal Piatra Scrisă

Bucurie duhovnicească la așezământul monahal Piatra Scrisă

Album foto
În Duminica Tuturor Sfinților Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin își serbează hramul
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica Tuturor Sfinților Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin își serbează hramul. Anul acesta Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii din apropiere, dar și pelerini din alte zone ale țării, veniți în număr mare, au participat la sfânta slujbă săvârșită în altarul de vară al așezământului monahal. Pelerinii au avut posibilitatea să se închine la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie adus de la Schitul Feneș, precum și la un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon adus de la metocul episcopal din Caransebeș. La final ierarhul i-a conferit Ordinul episcopal „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” domnului Ioan Vetreș, ctitor al așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Așezământul monahal a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt.

„În fiecare an venim aici la Piatra Scrisă în număr mare, cler și popor, ca să-L preamărim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită și să-i cinstim așa cum se cuvine pe toți sfinții. În mod special în anul 2017 am venit cu mare bucurie, pentru că acest an este închinat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești și am venit aici ca să ne închinăm icoanei Preasfintei Treimi, icoanei făcătoare de minuni, pictată sau nepictată de mână omenească pe stânca Armenișului. Am venit în număr mare ca să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește la ospățul credinței, la Cina Domnului, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în acest generos altar de vară, așezat în fața altarului bisericii mari, care în ultima vreme s-a înnoit și împodobit”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.


Data: 12 iunie 2017 • Vizualizări: 2685