Bucurie duhovnicească la praznicul Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul la Caransebeș

Bucurie duhovnicească la praznicul Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul la Caransebeș

Album foto
La sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat jertfelnicul și pictura Bisericii cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, care a fost restaurată
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat jertfelnicul și pictura Bisericii cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, care a fost restaurată, realizându-se și icoane noi. În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica parohială, necropolă a Eparhiei, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte.

„Cu mare bucurie am venit și în acest an la biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul, din Caransebeș, necropola episcopiei noastre, pentru că în biserica din cimitirul istoric își dorm somnul de veci primul episcop al Episcopiei Caransebeșului, Ioan Popasu, și episcopul care a restaurat, a reînviat această eparhie, Emilian Birdaș, iar în cimitir își dorm somnul de veci și episcopul Nicolae Popea, arhiereul Filaret Musta, profesorul Iosif Iuliu Olariu, alți protopopi, preoți, profesori de teologie, dar și personalitățile care au marcat Banatul de Munte, istoria bisericească din această eparhie. Am venit nu numai pentru a-l sărbători aici pe Sfântul Ioan Botezătorul și să oficiem Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de acest mare sfânt, ci am venit ca să binecuvântăm icoanele care s-au restaurat în ultima vreme. Avem aici o pictură foarte veche, de peste 200 de ani, și care în ultima perioadă s-a restaurat. Este o zi specială pentru că astăzi i-am pomenit tainic pe toți cei care își dorm somnul de veci în jurul acestui lăcaș, printre care sunt foarte mulți care au participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Suntem deja în Anul comemorativ închinat făuritorilor Marii Uniri. În acest cimitir istoric își dorm somnul de veci unii care au făurit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, personalități care au marcat istoria Bisericii, dar și istoria țării noastre, oameni de cultură, teologi, profesori, care l-au însoțit pe Miron Cristea, episcopul Caransebeșului, la marele eveniment de la Alba-Iulia petrecut în urmă cu o sută de ani. Iată cum, împreună cu strămoșii noștri, astăzi ne-am rugat slujind Dumnezeiasca Liturghie și pomenindu-i atât la rânduiala Proscomidiei, cât și la Sfânta Liturghie pe toți făuritorii Marii Uniri, în frunte cu episcopul din vremea aceea al Caransebeșului, Miron Cristea. Veșnică pomenire sfânt locașului acestuia, veșnică pomenire tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918!”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” părintelui paroh Gabriel Gozman și părintelui slujitor Mihai Iliuș. Părintelui paroh chiriarhul i-a oferit și o cruce pectorală. De asemenea ierarhul l-a hirotesit iconom pe părintele slujitor Livius Bojin. Pentru implicarea în lucrarea bisericii domnului Dimitrie Iacobici, membru al consiliului parohial, i-a fost acordată Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”.

Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popoviciu.Data: 8 ianuarie 2018 • Vizualizări: 1093