Bucurie prin colinde - Concert „Strana strămoşească” - 2017

Bucurie prin colinde - Concert „Strana strămoşească” - 2017
Sărbătoarea Naşterii Domnului este în fiecare an un prilej de bucurie specială pentru credincioşii parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa
Autor: Pr. Petru Berbentia
E un moment de bucurie dar şi de aducere aminte, pentru că în a doua zi de Crăciun a anului 1998, biserica construită în cartier, prima din Govândari şi din Reşiţa, ridicată după evenimentele din decembrie 1989, dar şi după al doilea război mondial, a fost târnosită.

Tot atunci s-a constituit şi nucleul celor ce alcătuiesc azi grupul coral „Strana Strămoşească”, ca şi o diviziune bărbătească a grupului coral mixt „Tinerimea Ortodoxă”, înfiinţat în ianra anului 1995. Pe atunci doar elevi, azi membrii grupului sunt preoţi, teologi, ingineri, jandarmi, oameni implicaţi în viaţa Cetăţii, membrii responsabili ai comunităţii şi în continuare cântăreţi în strana bisericii noastre. Indiferent de poziţia socială în care au ajuns, indiferent de ţările prin care trăiesc unii astăzi şi fără să conteze locurile europene pe unde au dus cântarea bisericească bănăţeană, ei nu au uitat niciodată că biserica din Micro III este „casa” în care trebuie să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru toate. Tocmai de aceea, în fiecare an de marile praznice, membrii grupului se adună şi mai susţin un concert pentru cei ce i-au văzut crescând în această biserică.

Nici Praznicul Naşterii Domnului din acest an nu a făcut excepţie! După Sfânta Liturghie, la care au fost împărtăşiţi mulţi copii dar şi persoane mature, „Strana Strămoşească”, aproape în aceaşi componenţă ca acum 19 ani, a susţinut un concert de colinde. Sub conducerea celui ce i-a învăţat, membrii grupului au interpretat cu bucurie un buchet de cântări străbune, provocând, ca de fiecare dată, emoţie şi bucurie în sufletele celor ce i-au ascultat. Şi ca întotdeauna, au rămas aceaşi oameni modeşti, veseli şi plini de credinţă. Şi, pentru prima dată, în grup a susţinut o partitură instrumentală Nicolae Dubovan, elev al Liceului de arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa.

Conducătorul grupului, pr. Petru Berbentia, şi-a exprimat nădejdea că Bunul Dumnezeu va ajuta ca grupul să mai cânte măcar încă pe atât, până când urmaşii celor ce alcătuiesc acest grup vor ajunge să-i schimbe pe părinţii lor. După concert, colindătorii, dar şi toţi copiii prezenţi în Biserică au primit daruri de la Moş Crăciun. Şi astfel, ziua naşterii Pruncului Sfânt în Beleemul din Iudeea a fost una frumoasă, festivă şi deosebită pentru noi toţi, prăznuind creştineşte şi româneşte, în familiile noastre!

Data: 26 decembrie 2017 • Vizualizări: 446