Bucurii pascale în Govândarul Reşiţei

Bucurii pascale în Govândarul Reşiţei

Album foto
Ca în fiecare an, Praznicul Învierii a fost trăit cu intensitate de credincioşii Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul reşiţean Govândari
Autor: Protopop Petru Berbentia
Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, pe care o numim în cântările Bisericii „praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor”. Ea este cel mai important eveniment care a avut loc în istoria umanității și diferențiază creștinismul de toate celelalte religii, deoarece capul Bisericii Creștine, Hristos, a înviat din morți, arătându-ne că nu a fost doar un om excepțional, ci Dumnezeu adevărat și Om adevărat, Care S-a întrupat pentru noi și pentru a noastră mântuire.

Ca în fiecare an, sărbătoarea a fost trăită cu intensitate de credincioşii Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul reşiţean Govândari. După o săptămână a Patimilor, săptămână în care ne-am întâlnit în rugăciune zilnică, noaptea Învierii a fost sublimă. Lumina adusă de la Mormântul din Ierusalim prin grija Patrierhiei Române şi apoi de la Timişoara de către primarul Reşiţei, d-l Mihai Stepanescu, a fost aşteptată cu nerăbdarea de miile de credincioşi reşiţeni.

După ce s-au stins ecourile chemării „Veniţi de luaţi LUMINĂ”, şi după ce s-a vestit Înviere prin cuvântul Sfintei Scripturi a Noului Testament, cei patru preoţi slujitori aici, dar şi preotul romano-catolic din Govândari, care a asistat la slujbă, au pornit în procesiune prin parohie, vestind tuturor că Hristos a înviat! La întoarcerea în lăcaşul de cult, creştinii au ascultat şi au cântat suljba Învierii, au luat „Paşti” în nişte pahare speciale pentru acest eveniment şi au dus acasă „Lumina Învierii”.

La ora obişnuită din Duminica Paştilor, preoţii slujitori: protopopul Petru Berbentia, parohul locului, pr. Romolus Şandru, pr. Mihai Ţunea şi pr. inspector de Religie Emil Varga, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, dându-se citire şi scrisorii Pastorale a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Într-o biserică arhiplină, după otpustul Sfintei Liturghii, grupul coral „Strana Strămoşească”, a susţinut pentru al 16-lea an consecutiv, un concert de cântări pascale, iar tinerele ce sunt prezente permanent în strana bisericii, au recitat poezii închinate aceluiaş sublim şi minunat moment: Învierea! Şi astfel, am trăit într-o adevărată comuniune creştină, pentru încă odată, bucuria Învierii Fiului Lui Dumnezeu, Domnul şi Dumnezeul nostru, Mântuitorul Iisus Hristos.

Data: 15 aprilie 2015 • Vizualizări: 376