Buna Vestire – credinţă şi artă

Buna Vestire – credinţă şi artă
Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” - Govândari din Reşiţa a primit din nou, cu deschiderea proverbială, grupa de elevi de confesiune romano-catolică şi elevii din clasa a VI-a A a Şcolii Gimnaziale Nr.7 din Reşiţa
Autor: Prof. Raţiu Ortensia-Diana
Buna Vestire a venit şi anul acesta, cu bucurii duhovniceşti pentru micii creştini din diferite clase ale Şcolii Gimnaziale Nr.7 Reşiţa. Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” - Govândari din Reşiţa a primit din nou, cu deschiderea proverbială, grupa de elevi de confesiune romano-catolică şi elevii din clasa a VI-a A, însoţiţi de către doamnele profesoare Raţiu Ortensia-Diana şi Ştefănescu Elena.

Lecţia deschisă a început cu rostirea rugăciunii „Împărate ceresc”, după care elevii au avut posibilitatea să urmărească un program video, realizat de prof. Raţiu O. Diana, în care cele mai importante momente din viaţa Sfintei Fecioare au prins viaţă prin intermediul icoanelor. Elevii au venit în sprijinul expunerii cu informaţiile obţinute la ora de religie, iar întrebările şi răspunsurile au determinat o atmosferă plăcută şi destinsă.

Următoarea parte a expunerii a urmărit reprezentarea Maicii Domnului în opera unor mari pictori precum Bellini, Pinturicchio, Botticelli, Leonardo da Vinci, Correggio, Tintoretto sau Rubens. Mai mulţi elevi şi-au exprimat uimirea cu privire la icoanele din a treia parte a expunerii, icoane în care Maica Domnului a fost reprezentată cu trăsăturile şi îmbrăcămintea specifică ţării în care au fost lucrate: China, Japonia, Vietnam, Coreea, Africa, Haiti sau America de Nord. Ultima parte a avut în vedere măiestria şi imaginaţia artiştilor care au apelat la diverse materiale pentru a o reprezenta pe Sfânta Fecioară: aur şi argint, sticlă (vitralii), ouă, lemn, piatră şi mărgele, chiar şi aţă.

În a doua parte a lecţiei deschise, pr. protopop Petru Berbentia a vorbit copiilor despre Buna Vestire şi despre momentul istoric al venirii Fiului lui Dumnezeu pe pământ, despre prima profeţie mesianică făcută direct primilor oameni de către Însuşi Dumnezeu, dar şi despre faptul că, indiferent de cultură, tradiţii sau port naţional, Maicii Domnului i se oferă acelaşi respect şi preţuire. La finalul cuvântului de învăţătură, părintele şi-a exprimat bucuria de a fi din nou împreună cu ocazia acestei sărbători, sperând ca şi pe viitor să se păstreze această colaborare.

În cinstea Sfintei Maria, la sfârşitul acestei ore de religie, profesorii, elevii şi preotul au rostit împreună rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat" , ca semn de preţuire faţă de Maica Domnului şi a lumii întregi!

Data: 31 martie 2015 • Vizualizări: 805