Bunic și nepoțică în lumea poveștilor Adalbert Gyuriș – 65

Bunic și nepoțică în lumea poveștilor Adalbert Gyuriș – 65
Miercuri, 8 august, în sala de ședințe a Consiliului Local Bocșa a avut loc un eveniment dedicat cărții, dar și unui bănățean de seamă, publicistul Adalbert Gyuris
Autor: Gabriela Șerban
Adalbert Gyuris s-a născut la 23 august 1953 în comuna Vermeş, jud. Caraş-Severin, a copilărit în satul Izgar şi a studiat la Bocşa şi Reşiţa. A debutat în publicistică în 1970. Până în 1997 a trăit şi muncit în Bocşa; din 1997 s-a stabilit în Germania. Este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor din România (1996); Corespondent al ziarului „Timpul” (Reșița) şi „ Timişoara” şi colaborează la diverse publicaţii din ţară şi străinătate. Scrie articole de presă, cochetează cu poezia, este preocupat de rebus şi enigmistică, dar este atras şi de artele plastice, opera sa cuprinzând lucrări de pictură şi sculptură (xilogravură). Cu astfel de lucrări a avut expoziţii personale în ţară şi în străinătate. În perioada 2004 – 2008 realizează interviuri cu personalităţi marcante din cultura românească, interviuri publicate în presă apoi adunate în două volume: Întâlniri cu destine (Cluj-Napoca: Grinta, 2012/2013).

De câte ori revine la Bocșa, dăruiește prietenilor și pasionaților de lectură câte un volum din scrierile proprii, iar Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” este una dintre instituțiile de cultură care beneficiază de prietenia și generozitatea lui Adalbertt Gyuris.

Dintre cărțile publicate, amintim; volumul de debut Strigăt fără ecou. Timişoara: Marineasa, 1999; Rebus... restituiri. Reşiţa: Modus PH, 1999; Rebus... restituiri. reeditare. Ausburg: Fundaţia Gyuris, 2012; Adalbert Gyuris şi xilogravurile sale. Königsbrun: Galateea, 2005; Casiana Nemeth printre... stele. Augsburg: Fundaţia Gyuris, 2005; Adalbert Gyuris – expoziţii personale şi de grup. Augsburg: Fundaţia Gyuris, 2006; Collected Whispers (Şoapte adunate). The International Library of Poetry U.S.A. 2008, Howard Ely Editor; Cuvântul în timp: antologie de poezie, proză şi eseistică.- Cluj-Napoca: Grinta, 2011; Cântece fără sfârşit. Ausburg: Fundaţia Gyuris, 2012; Cuvântul ca o pradă: antologie de poezie şi proză a cenaclului literar online „Noduri şi semne”. ASPRA, Galaţi: InfoRapArt, 2012; Întâlniri cu destine: interviuri. Cluj-Napoca: Grinta, 2012 (vol. 1); Întâlniri cu destine II: interviuri. Cluj-Napoca: Grinta, 2013; Întâmplări: nuvele. Târgoviște: Singur, 2015; Izgar – satul copilăriei mele -. Târgoviște: Singur, 2016; Cățelușul norocos: poveste. Timișoara: ArtPress, 2018.

Despre activitatea lui Adalbert Gyuris au scris: Ioana Cioncăş în volumul Întoarcerea numelui – oraşul Bocşa în timp. Reşiţa : Timpul, 1997; Dimitrie Costa în volumul Fals dicţionar de literatură bocşeană contemporană. Reşiţa: Timpul, 2001; Dimitrie Costa în volumul Carte cu scriitori. Reşiţa: TIM, 2006; Liviu Vălenaş în Cartea neagră a ceauşismului. România între anii 1965 – 1989. Bucureşti: Saeculum I.O., 2004; Constantin Toni Dârţu în Personalităţi române şi faptele lor 1950 – 2000. Iaşi: Pim, 2008; Petru Ciurea şi Constantin Falcă în volumul XII al lucrării Cărăşeni de neuitat. Timişoara: Eurostampa, 2011; Petru Ciurea şi Constantin Falcă în volumul XV al lucrării Cărăşeni de neuitat. Timişoara: Eurostampa, 2012; Gabriela Șerban în Biblioteca, între datorie și pasiune. 60 de ani de lectură și bibliotecă publică la Bocșa. Reșița: TIM, 2013 (Bocșa – istorie și cultură; 30), revista „Bocșa culturală”. De altfel, Adalbert Gyuris mărturisește cu mândrie că este cuprins în 65 de volume.

Fiind un moment aniversar – împlinirea unei vârste rotunde -, dar fiind și o sărbătoare a cărții, atât familia cât și foarte mulți prieteni și apropiați au venit la întâlnirea propusă de biblioteca bocșană. Iar bucuria a fost și mai mare, deoarece în sală s-au aflat mulți copii, lucru firesc, ținând cont că unul dintre autori este copil, iar cărțile prezentate sunt cărți pentru copii.

Pasiunea pentru scris a fost moștenită de la bunicul Adalbert și de către nepoțica Rafaela. Rafaela Nemeth-Gyuris are aproape 10 ani și anul trecut și-a lansat prima carte – „Steaua bunicului” (Timișoara: Waldpress, 2016) – o poveste frumos ilustrată de Radu Clețiu.

De astă dată cei doi povestitori au venit cu trei cărți de povești, cărți pentru copii: „Cățelușul norocos” poartă semnătura lui Adalbert Gyuris, a apărut la Timișoara, editura ArTPress, 2018 și este ilustrată de Luminița Mihailicenco Enikeew , iar „Ariciul isteț” și „Căprioarele regăsite” sunt povestirile semnate de Rafaela Nemeth-Gyuris și ilustrate de Luminița Mihailicenco Enikeew și Arnold Krasznec (Timișoara: ArTPress, 2018).

Toate cele trei volume întrunesc caracteristicile unor cărți pentru copii, cuprind imagini frumoase, viu colorate, fraze scurte, propoziții simple, accesibile copiilor de toate vârstele, text clar, ușor de citit, iar personajele sunt din sfera celor preferate de micuții cititori: cățeluș, arici, căprioară.

Cu siguranță, orice copil care va răsfoi aceste cărți va fi fermecat de imagini, se va regăsi în povești și va deprinde, pe lângă inteligență emoțională, și farmecul lecturii.

Întâlnirea organizată de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa prin proiectul „Să ne prețuim valorile” s-a dovedit a fi una de suflet, cuvintele adresate de către participanți fiind prietenești și laudative. Urări de bine și felicitări au venit din partea ing. Constantin Borozan, ing. Petru Segărcean, pr. Valentin Costea, precum și din partea unor cadre didactice prezente la eveniment și a unor artiști plastici bocșeni. Iar din partea managerului instituției organizatoare și a echipei revistei „Bocșa culturală”, Adalbert Gyuris a primit o diplomă de mulțumire și recunoștință pentru frumoasă și fructuoasă colaborare. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala sesiune de autografe și de fotografii.

Data: 10 august 2018 • Vizualizări: 231