Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Catedrala episcopală din Caransebeș

Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Catedrala episcopală din Caransebeș
Miercuri seară, în săptămâna a V-a a Postului Sfintelor Paşti, Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârșit slujba Deniei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Autor: Serviciul Prezidial
Miercuri seară, în săptămâna a V-a a Postului Sfintelor Paşti, Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, slujba Deniei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La slujbă au participat un număr mare de credincioşi din localitate, precum şi elevii şi studenţii celor două instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş. Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

În cuvântul rostit credincioșilor, Preasfințitul Părinte Lucian, a scos în evidență necesitatea pocăinței și rugăciunii neîncetate, luând ca model viaţa sfinților: „Citind cu luare aminte Canonul de pocăință a Sfântului Andrei Criteanul, am înțeles că Postul este vreme de pocăință pentru fiecare dintre noi. Suntem îndemnați să luăm pilda drepților din Vechiul Testament și a sfinților din perioada Noului Testament și să-i urmăm pe Sfinții Părinți ai Bisericii, care s-au nevoit duhovnicește, luptând lupta cea bună și ajungând să câștige Împărăția Cerurilor. Să dăm și noi dovadă de iubire faţă de Dumnezeu, asemenea Mariei Egipteanca, care 47 de ani s-a pocăit și s-a rugat neîncetat. Să ascultăm poruncile Mântuitorului și Evanghelia Lui, pocăindu-ne cu adevărat în toată vremea și în tot ceasul. Totodată, în această perioadă, trebuie să ne cerem iertare pentru păcatele pe care le-am săvârșit și cu vrednicie să ne apropiem de Sfântul Potir și să gustăm din Trupul și Sângele Mântuitorului, Care pentru noi S-a jertfit, a murit și a înviat”.

Chiriarhul Caransebeșului, se va afla în mijlocul credincioşilor catedralei episcopale şi în seara zilei de vineri a acestei săptămâni, când va sluji Denia Acatistului Bunei Vestiri.


Data: 3 aprilie 2014 • Vizualizări: 560